Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

5 boli din era victoriană, revenite în Occident. Stilul de viață și reticența la imunizare, printre factorii care au dus la reapariția acestora

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
5 boli din era victoriană, revenite în Occident. FOTO: Freepik @geniusumair575
5 boli din era victoriană, revenite în Occident. FOTO: Freepik @geniusumair575

5 boli din era victoriană, considerate eradicate, au revenit în țările occidentale.

Amenințarea a zeci de mii de cazuri de rujeolă în Londra și sifilisul în creștere cu 50 la sută sau mai mult în Irlanda și Portugalia. Din păcate acestea nu sunt imagini reale, sobre, din lumea occidentală a anului 2023.

Scăderea ratelor de vaccinare în copilărie, schimbările de comportament și obiceiurile alimentare - și, desigur, schimbările climatice - au contribuit la o furtună perfectă în care boli periculoase, despre care se credea că sunt relegate la o epocă trecută, au revenit în țări care le eliminaseră practic anterior.

În plus, bacteriile devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele noastre, ceea ce înseamnă că unul dintre cele mai importante medicamente din ultimii 100 de ani este acum amenințat.

În timp ce națiunile bogate au reușit să elimine multe dintre epidemiile din secolele anterioare prin campanii concertate de vaccinare, mesaje inteligente de sănătate publică și introducerea de medicamente moderne eficiente, în secolul XXI s-a produs o inversare a sorții.

Odată cu pandemia COVID-19 și cu "era fierberii globale", sistemele de sănătate au fost puse pe butuci atunci când a trebuit să abordeze unele dintre cele mai vechi boli, transmite Politico.

Cinci boli care au revenit în actualitate

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli umane și obișnuia să apară în epidemii la fiecare doi-trei ani, provocând peste 2 milioane de decese.

Primul vaccin a fost autorizat pentru utilizare în 1963 și a urmat o vaccinare pe scară largă.

Dar, deoarece boala este atât de contagioasă, imunitatea în comunități trebuie să fie foarte ridicată - de 95 % - pentru a opri răspândirea bolii.

În prezent, aceste cifre nu sunt atinse, iar rezultatul a fost apariția unor focare în întreaga Europă.

În ultimii ani, Marea Britanie, Grecia, Republica Cehă și Albania și-au pierdut statutul de țară liberă de rujeolă.

Sifilisul, cunoscut și sub numele de boală venerică (VD) este o boală bacteriană cu transmitere sexuală care poate fi tratată cu penicilină dacă este depistată la timp.

În caz contrar, aceasta progresează în etape, prima fiind o rană nedureroasă, a doua o erupție cutanată cu alte simptome, cum ar fi febra sau oboseala, iar a treia o etapă latentă, în care bacteria rămâne în organism, dar nu provoacă probleme.

Cel mai recent studiu epidemiologic anual realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că numărul de cazuri în UE și în SEE este în creștere. Cea mai mare rată în 2019 a fost înregistrată în Malta, urmată de Irlanda.

Guta, cunoscută și ca ”boala regilor”, s-a întors și, de data aceasta, nu doar regalitatea care se înfruptă din carne roșie și alcool este afectată. 

Guta este un tip de artrită dureroasă în care se formează cristale mici în jurul articulațiilor - adesea la degetul mare.

Cazurile sunt în creștere în întreaga lume, SUA și Canada înregistrând cele mai mari creșteri ale estimărilor de prevalență a gutei între 1990 și 2017. 

Printre factorii de risc pentru gută se numără sexul, bărbații sunt mai predispuși, obezitatea, hipertensiunea și diabetul zaharat, precum și consumul excesiv de alcool.

Lepra, boala severă a pielii, este cauzată de o bacterie care duce la afectarea nervilor și la pierderea sensibilității pielii, a ochilor, și a nasului. Până acum, puțini oameni din țările occidentale au văzut cum arată această boală.

Un nou raport de caz indică faptul că lepra ar fi putut deveni endemică în Florida, în SUA.

În timp ce stilul de viață nesănătos a fost acuzat pentru această creștere, cercetătorii au indicat, de asemenea, un management deficitar al acestei afecțiuni.

Malaria nu a fost întotdeauna o boală care să apară doar în regiunile tropicale din Africa, Asia și America Latină.

Au fost observate cazuri în zonele mlăștinoase din Paris și de-a lungul râului Tamisa din Londra, iar în Sardinia, în Italia, la sfârșitul anilor 1800, s-au înregistrat 300 de decese la 100.000 de locuitori.

Europa a reușit să eradicheze malaria printr-un program uriaș de pulverizare de insecticide, de drenare a mlaștinilor și de tratament medicamentos în perioada postbelică.

În timp ce malaria nu a revenit încă pe deplin în regiune - cu excepția câtorva cazuri transmise la nivel local - creșterea altor boli transmise de țânțari, cum ar fi dengue și virusul West Nile, ar trebui să fie văzută ca un semnal de alarmă.

Citește și: Strategia națională de vaccinare. Ministerul Sănătății, precizări: Nu va fi obligatorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel