40% dintre cazurile COVID au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Timiş, Braşov şi Bihor
40% dintre cazurile de COVID raportate săptămâna trecută au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Timiş, Braşov şi Bihor.
Aproape 42% dintre îmbolnăviri au fost la persoane nevaccinate, iar aproape 44% dintre cei care îşi făcuseră dozele de vaccin, dar s-au infectat erau fie imediat după imunizare, fie aveau mai mult de şase luni de la ultima doză. Cele mai vulnerabile persoane în faţa virusului SARS-CoV-2 rămân cele nevaccinate.
Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 360 mai puţine faţă de ziua anterioară.
Potrivit informării transmise de către MS, 234 dintre cazurile înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.520.284 teste RT-PCR şi 11.650.874 teste rapide antigenice.
În total, pe teritoriul României au fost înregistrate, până în prezent, 3.273.069 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.
Citește și...
„Programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar. Nu putem să împiedicăm accesul”. Rafila: Ordonanțele militare emise în timpul pandemiei nu mai sunt valabile
În majoritatea spitalelor de stat încă se face triaj COVID, se fac teste pentru depistarea SARS-CoV-2 înainte de investigații, iar accesul vizitatorilor nu este permis sau este permis doar după depunerea unei cereri scrise, dacă este aprobată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, lămurește că trebuie să existe program de vizită, dar și că ordonanțele militare nu mai sunt valabile.
„Comunicarea cu pacientul în interiorul spitalului este o problemă uneori (...), trebuie să comunici cu pacientul, să fii empatic, să-l sprijini, să simtă interesul tău pentru problema lui, dar şi (...) comunicarea în exterior continuă să fie o problemă. Chiar sunt spitale care probabil încă aplică ordonanţele militare emise în timpul pandemiei, au fost două ordonanţe militare care nu mai sunt valabile în niciun fel şi evident că programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar, să fie accesibil şi să se poată desfăşura la ore la care oamenii pot să ajungă să-şi vadă rudele, sigur, cu anumite rigori, cu anumite limitări, dar nu putem să împiedicăm accesul în spitale, nu avem niciun motiv în momentul de faţă", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, la Europa FM.
„Avem o problemă legată şi de legea drepturilor pacientului, care limitează comunicarea informaţiilor legate de pacient către rudele foarte apropiate şi încercăm să găsim o soluţie şi la această chestiune (...). Aceasta este o problemă de management strict a unui spital. Un spital poate să organizeze un serviciu de informare (...) introducerea în criterii a unui astfel de indicator de evaluare a managerului este foarte importantă şi cel mai important este ca toată lumea, indiferent de subordonarea spitalului, să utilizeze aceeaşi grilă, pentru că nu poţi să spui că într-un spital de la Ministerul Sănătăţii există şi la unul - să spunem de la o primărie - nu există aceste criterii”, a adăugat Alexandru Rafila. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News