400 de spioni ruşi, expulzaţi din ţările europene de la începutul războiului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Anete Lusina, pexels
Fotografie de la Anete Lusina, pexels
MI6, serviciul britanic de informaţii, anunţă că jumătate din spionii ruşi din Europa au fost expulzaţi de la începutul "operaţiunii speciale" din Ucraina. 

Jumătate dintre totalul 'spionilor ruşi', care îşi desfăşurau activitatea sub acoperire diplomatică, au fost expulzaţi din Europa, de la începutul operaţiunii militare speciale ruse din Ucraina, titrează The Guardian, care citează declaraţiile şefului Serviciului britanic de informaţii MI6, Richard Moore, făcute la o conferinţă privind securitatea SUA.

Potrivit oficialului britanic din serviciile de informaţii externe, expulzarea a aproximativ 400 de diplomaţi ruşi din ţările europene, inclusiv din Franţa şi din Germania, a redus drastic 'capacităţile de spionaj ale Kremlinului'. Susţinând o prelegere la conferinţa pe probleme de securitate din Aspen, Moore a spus că, după 24 februarie, serviciile de informaţii occidentale au făcut un efort 'destul de bine coodonat' pentru a 'distruge reţelele de spionaj ruse'.

"Din întreaga Europă, aproximativ jumătate, conform ultimelor evidenţe, din totalul lor, în jur de 400 de ofiţeri de informaţii ruşi, care operau sub acoperire diplomatică, au fost expulzaţi, a afirmat Moore.

Potrivit publicaţiei, MI6 a publicat pentru prima dată date despre expulzarea bine coordonată a diplomaţilor ruşi, ca răspuns la operaţiunea specială militară rusă. Amintim că, de la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, mai multe ţări europene au expulzat diplomaţi ruşi. Unele dintre state au făcut acest lucru sub pretextul că aceste persoane ar fi fost implicate în activităţi de spionaj, scrie Rador. 

Spion rus, infiltrat la Curtea Penală Internaţională, descoperit de autorităţile din Ţările de Jos

Serviciile de informații olandeze au dezvăluit că un spion care lucra pentru Serviciul de informații militare rus, GRU, a folosit o identitate falsă de acoperire braziliană pentru a călători din Brazilia în Olanda. Agentul ar fi trebuit să înceapă un stagiu la Curtea Penală Internațională, ceea ce ar fi însemnat că ar fi avut acces la clădirea și sistemele CPI, informează Mediafax. El a fost reținut la sosirea în Olanda și trimis înapoi în Brazilia cu următorul zbor disponibil. „Dacă ofițerul de informații ar fi reușit să înceapă să lucreze la CPI, ar fi putut să adune informații acolo și să caute (sau să recruteze) surse și să aranjeze accesul la sistemele digitale ale CPI. În acest fel, el ar fi fost în măsură să aducă o contribuție semnificativă la informațiile pe care GRU le caută. De asemenea, el ar fi putut influența procedurile penale ale CPI", au explicat reprezentanții Serviciului de securitate olandez AIVD.

Spionul pretindea că este cetățeanul brazilian Viktor Muller Ferreira, născut la 4 aprilie 1989. De fapt numele său real este Serghei Vladimirovici Cherkasov, născut la 11 septembrie 1985. AIVD spune că Cherkasov a folosit o identitate de acoperire bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în special.

Cu o lună de zile în urmă, autorităţile de securitate ucrainene au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, potrivit dezvăluirilor lui Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live. El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti „agenţi” activa în Statul Major al armatei ucrainene. Între timp, acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti. „Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial. Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene. „Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni” ai lui Ramzan Kadîrov, declara la începutul lui mai Arestovici.

Conform media ruse, între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), unele cercuri ale armatei ruse şi Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, se duce de mult timp un adevărat război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel