4 sfaturi simple pentru a scăpa de o problemă de sănătate comună a câinilor și pisicilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Răsfățul animalelor de companie cu ceva de ronțăit nu este întotdeauna cea mai bună metodă de a le răsplăti pe acestea.

Îți place să oferi pisicii sau câinelui tău un răsfăț suplimentar de ronțăit? Oricâtă plăcere ar părea că le face, nu este întotdeauna cea mai sănătoasă abordare. La fel ca oamenii, animalele de companie pot suferi de probleme de greutate. Problema este în creștere, în prezent existând tot multe animale de companie dolofane.

Într-un sondaj recent al medicilor veterinari, 73% au spus că obezitatea este „una dintre cele mai răspândite afecțiuni” pe care le întâlnesc, până la jumătate dintre câinii de companie și 44% dintre pisici având un exces de greutate corporală.

Este o tendință îngrijorătoare. Deși uneori putem crede că un animal de companie gras este drăguț, realitatea este că și puțină greutate corporală în plus poate cauza probleme semnificative de sănătate pentru animalul dumneavoastră de companie, de la diabet până la probleme cardiorespiratorii (cum ar fi dificultăți de respirație când doarme) și chiar o șansă crescută de a face insolație.

Obezitatea, care este diagnosticată atunci când un animal de companie cântărește cu 15-20% mai mult decât greutatea ideală, este, de asemenea, asociată cu o incidență crescută în afecțiuni precum osteoartrita și unele forme de cancer. Este de la sine înțeles că toți ne dorim ca animalele noastre de companie să trăiască cât mai mult posibil. Așadar, iată câteva modalități de a vă menține câinele sau pisica într-o formă excelentă.

Sfaturi utile

1. Păstrați-i activi

Mulți câini nu sunt antrenați în mod regulat – uneori din cauza vremii nefavorabile sau poate din cauza preocupărilor comportamentale, cum ar fi anxietatea atunci când întâlnesc alți câini sau oameni.

De asemenea, în timp ce pisicile de exterior se mențin în general în formă și active, pisicile de interior pot avea un nivel de grăsime corporală care este cu cel puțin 5% mai mare decât al celor de exterior, fiind mult mai predispuse la obezitate.
Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și, de asemenea, pentru pierderea în greutate. Încercați să vă antrenați câinele cel puțin o dată pe zi și, în mod ideal, chiar de mai multe ori. Aveți grijă să vă asigurați că durata și tipul de exerciții sunt adecvate vârstei și aptitudinilor lor.

2. Urmăriți-le dieta

Unele animale de companie pur și simplu se bucură de mâncarea lor atât de mult încât pot deveni puțin dolofane, indiferent de vârsta lor.

Oricum ar fi, dieta lor ar trebui să se schimbe pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. Pierderea în greutate ar trebui să fie un proces treptat, așa că folosiți întotdeauna ghidurile de hrănire recomandate pe ambalajele alimentelor – sau calculatoarele online de calorii – ca punct de plecare pentru cât de mult să hrăniți animalul dumneavoastră de companie.

Încercați să țineți un jurnal alimentar în fiecare zi. Și nu uitați să cântăriți cu exactitate hrana animalului dumneavoastră de companie folosind o cântar.

3. Fii conștient de alte riscuri

Unii labrador retriever, de exemplu, au o mutație genetică care îi predispune la creșterea în greutate, iar animalele de companie sterilizate pot avea nevoie zilnică de calorii reduse, așa că dacă dieta nu este modificată în consecință, se pot îngrășa din neatenție.

Prin urmare, este important să recunoașteți ce greutate corporală e ideală pentru pisica sau câinele dumneavoastră, dar și factorii care l-ar putea afecta.

4. Renunță la bunătățile bogate în calorii

Mâncarea bogată în grăsimi și bunătățile furnizează o mulțime de calorii în cantități mici, așa că poate fi ușor să-ți hrănești animalul de companie fără să-ți dai seama. Și hrănirea cu alimentele „umane”, cum ar fi resturile, poate contribui, de asemenea, la creșterea kilogramelor, alături de un risc crescut de pancreatită sau alte boli mai grave, mai ales dacă animalului i se dă ceapă, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel