Data publicării:

3000 de zile de la dispariția jurnalistului suedez, răpit de autoritățile chineze. Alți 4 jurnaliști au fost „băgați în sac” la ordinul Beijingului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Răpit de autoritățile chineze în Thailanda în octombrie 2015, 3 ianuarie marchează 3000 de zile de când editorul și scriitorul suedez Gui Minhai și-a pierdut libertatea. 

Fondator al unei case de editură cunoscută pentru investigațiile sale asupra politicii chineze, Gui a devenit o figură emblematică printre cei 121 de jurnaliști și apărători ai libertății presei aflați în detenție în China. Cazul său reamintește lumii de brațul lung al represiunii guvernului chinez împotriva vocilor independente.

Pentru regimul chinez, facilitarea liberei circulații a cuvintelor și ideilor este considerată crimă. Aceasta este realitatea amară dezvăluită de povestea editorului suedez Gui Minhai, ținut în detenție timp de 3000 de zile - mai mult de opt ani - pentru scrierea și publicarea de cărți cu conținut politic sensibil.

La 17 octombrie 2015, Gui Minhai a fost răpit de agenți presupuși ai serviciilor secrete chineze în Thailanda, unde se afla în vacanță, doar pentru a apărea la televiziunea de stat chineză trei luni mai târziu, făcând o mărturisire forțată. În înregistrare, el pretindea că a călătorit voluntar în China pentru a se preda poliției pentru o presupusă crimă comisă cu peste un deceniu în urmă - pentru care primise o sentință care în cele din urmă fusese suspendată.

După doi ani, Gui a fost presupus "eliberat" din detenție, dar de fapt a rămas sub strictă supraveghere a statului chinez. În 2018, a fost din nou capturat de poliție într-un tren cu destinația Beijing, însoțit de doi diplomați suedezi, un incident în urma căruia pare să i se fi cerut să renunțe public la cetățenia sa suedeză. Doi ani mai târziu, regimul chinez a anunțat că a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru "furnizarea ilegală de informații peste hotare". Așa cum a afirmat fiica sa, Angela Gui, "este evident că tatăl meu a fost arestat dintr-un singur motiv: activitățile sale de natură politică ca editor", notează organizația Reporteri fără Granițe, care susține lupta pentru drepturile omului.

Editorul care și-a dedicat viața dreptului la informare

Născut în 1964 în provincia Zhejiang din China, Gui s-a mutat la Beijing la vârsta de 17 ani pentru a studia istoria. În timpul anilor săi de student, a dezvoltat o pasiune pentru poezie și și-a petrecut mare parte din timp scriind. După ce a lucrat ca editor la Editura pentru Educație a Poporului, s-a mutat în Suedia în 1988 pentru studii postuniversitare. După masacrul de la Tiananmen din 1989, Gui i s-a acordat rezidență permanentă și a primit cetățenia suedeză trei ani mai târziu. Și-a petrecut mai mult de 30 de ani din viața sa în Europa de Nord.

În 2004, după cinci ani de muncă în China, Gui s-a mutat în Germania, unde a scris cărți despre guvernul chinez. Apoi s-a alăturat capitolului chinez al organizației neguvernamentale PEN International și a devenit un apărător fervent al libertății presei din China. Munca sa avea să vină însă la un cost ridicat: atunci când Gui a încercat să-și viziteze familia în China în 2008, i s-a refuzat intrarea în țară. Patru ani mai târziu, Gui a fondat Mighty Current Media, o casă de editură și distribuitor de cărți cu sediul în Hong Kong, specializată în politica chineză și viața liderilor chinezi. În 2014, Mighty Current a cumpărat Causeway Bay, o librărie independentă din Hong Kong cunoscută pentru vânzarea cărților interzise în China continentală.

Singura fiică a lui Gui, Angela Gui, care a petrecut ani întregi pledând pentru eliberarea tatălui său, a spus: "Data trecută când am vorbit, am putut vedea că îi lipsea un dinte. A aluzionat că l-a pierdut ca rezultat al torturii. Nu am mai reușit să iau legătura cu el de atunci. Nu știu unde se află, dacă mai este chiar în viață." Angela nu a primit nicio veste despre locul unde se află Gui din 2018, când a vorbit ultima dată cu el. Autoritățile chineze i-au refuzat în mod constant orice contact cu tatăl ei, susținând că acesta este tratat conform legii ca un cetățean chinez.

Cinci editori de la Mighty Current vizati de regimul chinez

Gui Minhai nu a fost prima persoană supusă dispariției forțate după publicarea textelor care nu au convenit Beijingului. Între octombrie și decembrie 2015, alți patru editori de la Mighty Current au dispărut. În 2016, Lam Wing-kee a dezvăluit că a fost reținut și interogat de regimul chinez timp de luni de zile, în timp ce Cheung Chi-ping, Lui Bo și Lee Bo au reapărut în Hong Kong în martie 2016, cerând poliției să înceteze investigația asupra dispariției lor. Lee și Lam au fost autorizați să se întoarcă în Hong Kong, dar situația a fost diferită pentru Cheung și Lui, ambii născuți în China continentală și considerați "de acolo" de către regim.

Gui Minhai: editorul care își plătește munca cu persecuție continuă

1964: La 5 mai, născut în Ningbo, provincia Zhejiang, China.
1983: Se mută la Beijing pentru a studia istoria la Universitatea Peking.
1988: Se stabilește în Suedia pentru studii postuniversitare și lucrează ulterior la Universitatea din Gothenburg.
1992: Obține cetățenia suedeză.
2004: Se mută în Germania și începe să lucreze ca editor de cărți despre politica chineză.
​2006: Se alătură capitolului chinez al PEN International.
2008: I s-a refuzat intrarea în China în timp ce încerca să-și viziteze familia.
2012: Înființează Mighty Current Media, o casă de editură cu sediul în Hong Kong, specializată în cărți despre politica chineză.
2015: La 17 octombrie, este răpit în Thailanda în timp ce era în vacanță.
2016: La 17 ianuarie, reapare într-o locație nedezvăluită din China, în timpul unor mărturisiri forțate transmise de canalul de televiziune controlat de stat CCTV.
2016: La 28 februarie, apare într-o a doua mărturisire forțată difuzată pe canalul chinez Phoenix TV.
2017: La 17 octombrie, presupus "eliberat" din detenție, dar de fapt plasat sub supraveghere rezidențială de către regim.
2018: La 19 ianuarie, Angela Gui, fiica lui Gui Minhai, vorbește la telefon cu tatăl său pentru ultima dată.
2018: La 20 ianuarie, este din nou reținut de presupuși agenți ai securității de stat în timp ce se afla într-un tren cu doi diplomați suedezi.
2018: La 9 februarie, apare într-o a treia mărturisire forțată publicată în mai multe ziare chineze.
2020: La 25 februarie, este condamnat la 10 ani pentru "furnizarea ilegală de informații peste hotare."
2020 - în prezent: Nu există nicio veste despre locul unde se află Gui Minhai sau despre locația detenției sale.
Clasată pe locul 179 din 180 de țări și teritorii în Indexul Mondial al Libertății Presei RSF din 2023, China este cea mai mare închisoare a jurnaliștilor și apărătorilor libertății presei din lume, cu cel puțin 121 de persoane aflate în detenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel