3 moduri prin care îți poți încuraja copilul să mănânce mai sănătos
Tonul pe care îl folosim atunci când vorbim despre mâncare poate afecta cât de sănătos mănâncă copiii. Presiunea asupra unui copil pe care îl forțăm să mănânce sau restricționarea severă a mâncării pot distruge, pe termen lung, sănătatea copiilor.
A insista pentru „încă o mușcătură” sau a avertiza copiii că au avut „destul de zahăr pentru astăzi” sunt fraze care au devenit parte din lexicul parental atunci când vine vorba de creșterea unui tânăr sănătos. Cu toate acestea, ceea ce mulți părinți sunt surprinși să afle este că, adesea, astfel de tactici au un impact opus, făcând mai dificil pentru copii să învețe să mănânce echilibrat și pozitiv.
Adevărul este că cuvintele pe care părinții au fost învățați să le folosească și felul în care aceștia le spun provoacă adesea confuzie și disconfort copiilor. Mai rău, atunci când observă că tacticile de hrănire sănătoasă nu funcționează, unii au tendința să intensifice eforturile și să impună reguli sau limite mai stricte sau, în unele cazuri, să arunce frâiele și să renunțe cu totul.
Vestea bună este că nu trebuie să dublați regulile sau presiunea pentru a adopta o abordare complet diferită de hrănire. Simpla regândire a limbajului pe care îl folosiți în jurul alimentelor îi poate ajuta pe copiii tăi să devină oameni mai echilibrați.
Părinții care sunt capabili să modifice limbajul pe care îl folosesc în jurul mesei constată adesea că copiii lor se simt mai calmi și mai fericiți la mese, precum și că le este mai ușor să învețe.
1. Tăiați acest cuvânt din conversația de la masă.
În familiile în care părinții vorbesc despre „greutate”, copiii au mai multe obiceiuri alimentare dezordonate (cum ar fi alimentația restrictivă sau alimentația excesivă), o stimă de sine mai scăzută, mai multă nemulțumire corporală și au mai multe șanse la depresie. Acest lucru este adevărat indiferent de locul în care copilul se încadrează în spectrul greutății (cu alte cuvinte, indiferent de indicele de masă corporală sau IMC).
O altă nuanță surprinzătoare de care trebuie să țineți cont: legarea conversațiilor despre greutate și alimentație poate dăuna copiilor, indiferent dacă părintele vorbește despre greutatea copilului sau despre greutatea lor. Așa că este important să faci o regulă generală pentru toți cei care mănâncă cu copilul tău atunci când vine vorba de interzicerea vorbirii despre greutate la masă.
De asemenea, efectul negativ al vorbirii despre greutate este puternic și de lungă durată: s-a demonstrat că durează cel puțin 15 ani, urmărind unii copii până la vârsta adultă, ceea ce face și mai importantă crearea unui ton pozitiv, evitând cu totul subiectul.
2. Alegeți o abordare potrivită.
Evită cuvinte precum „rău”, „nedorit” și „nesănătos” atunci când vorbești despre alimente și băuturi. Etichetarea anumitor alimente ca fiind rele poate declanșa sentimente de vinovăție, stima de sine scăzută și rușine la copii, mai ales dacă vă referiți la ceva ce le place cu adevărat sau cer de obicei să mănânce.
Un alt motiv pentru a evita insultele atunci când vine vorba de mâncare: atunci când facem acest lucru, ne învățăm, din neatenție, copiii noștri să se judece nu numai pe ei înșiși, ci și pe alții ca fiind „greșiți”, „răi” sau demni de rușine. Dacă un prieten sau un coleg de clasă mănâncă prânzul sau o gustare pe care copilul tău a fost învățat să o dezaprobe, ar putea să emită o judecată nedreaptă și asupra lui.
3. Renunță la rugămintea „încă o mușcătură”.
Când copiii noștri ne spun că au terminat, trebuie să-i credem! Și când ne spun că le este încă foame, trebuie să considerăm și asta ca adevăr.
Motivul? În primul rând, aportul alimentar al unui copil poate varia foarte mult de la masă la masă, gustare la gustare și de la o zi la alta. Uneori pot mânca mult, iar uneori nu, așa că schimbările bruște ale cantității pe care o mănâncă nu sunt neapărat un motiv de alarmă.
În al doilea rând, ne naștem cu toții cu o capacitate înnăscută de a ne regula aportul alimentar pe baza senzațiilor care vin din interiorul corpului nostru. Când părinții depășesc această abilitate – să spunem spunându-le să mănânce mai mult, în ciuda faptului că ei sunt sătui – îi învață să depășească propriile semnale ale corpului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate foarte serioase în viitor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News