Data actualizării:
Data publicării:

2000 de tone de gunoaie, adunate de pe suprafața a 20% din râurile din România

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

În ultimele 7 zile, aproape 20% din lungimea totală a râurilor aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" (adică 78.905 km) a fost curăţată de peturi şi deşeuri.

În urma celor peste 130 de acţiuni de ecologizare organizate, atât la nivel central, cât şi la nivelul celor 11 bazine hidrografice, au fost colectaţi de pe malurile şi din cursurile de apă aproape 7000 de saci de deşeuri, 2000 de tone şi peste 700 mc de deşeuri (PETuri).

În aceste acţiuni au fost implicaţi aproape 2000 de angajaţi din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", a Administraţiilor Bazinale de Apă şi a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Igienizările au avut loc manual şi mecanizat, în colaborare cu autorităţile locale.

Semnal de alarmă, risc de inundații



”Atragem atenţia asupra faptului că PET-urile care ajung în râuri şi în lacurile de acumulare aduse de viituri sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor şi nu numai. De aceea, depunem eforturi constante şi susţinute pentru curăţarea malurilor şi albiilor, activităţi care ne îngreunează şi încetinesc munca şi care presupun costuri foarte mari. Un exemplu în acest sens este acţiunea derulată ieri la nivelul bazinului hidrografic Banat, de-a lungul pârâului Dognecea (afluent al râului Caraş) în zona localităţii Dognecea din judeţul Caraş-Severin. Într-o singură zi, Administraţia Bazinală de Apă Banat, respectiv Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, împreună cu Primăria Dognecea, au strâns peste1500 de saci cu PET-uri. Antrenate de pe maluri în perioadele de viituri, PET-urile au acoperit suprafaţa apei pe o lungime de peste 25 de metri. Dacă nu s-ar fi intervenit rapid, exista riscul formării unui blocaj în calea de scurgere a apelor, iar apa acumulată ar fi putut inunda gospodăriile din amonte”, se arată într-un comunicat de presă. 

În Capitală 



La nivelul oraşului Bucureşti şi în parteneriat cu Primăria Sectorului 2, angajaţii Formaţiei de lucru Colentina din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti (al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea) au curăţat şi îndepărtat timp de trei săptămâni peste 900 de tone de gunoaie (menajere, de construcţie, plastice), 179 de tone de resturi vegetale şi 18 depozite necontrolate din apa şi de pe malurile lacului Plumbuita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel