1918. România acuzată de cămătărie în parlamentul german
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 19 aug, 08:19
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În cotidianul România Nouă, organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor Românilor, care se edita la Chișinău, în numărul apărut vineri, 23 Februarie 1918, se răspunde unui atac venit din partea deputatului conservator Heidebrand. Referindu-se la chestiunea păcii cu țara noastră, acesta acuză România de „trădare desăvârșită” și cere ca Germania să fie despăgubită consistent în detrimentul României. Mai mult, deputatul (despre care n-am găsit date suplimentare) susține că înainte de război, România ar fi vândut Germaniei grâu „la prețuri cămătărești”.

(w670) 

<„România trădătoare”

În parlamentul din Berlin, deputatul conservator Heidebrand, atingând chestiunea păcii cu România a zis între altele: România, care prin intrarea în războiu, a săvârșit o trădare desăvârșită și care înainte de războiu a vândut Germaniei grâul său pe prețuri cămătărești, nu va trebui lăsată fără despăgubiri mari de rzboiu.

G Ad:

Și se pare că Germania va urma sfatul d-lui Heidebrand, numai spre a dovedi că făgăduielile sărbătorești de-a încheia pace fără despăgubiri și răpiri de pământ au fost niște minciuni cu cari au înșelat pe Rușii maximaliști. Cât despre România, toată lumea știe că ea a pornit războiu pentru idealul neamului nostru, care nu se putea atinge în tovărășia Nemților și Ungurilor.

Numai niște dușmani orbiți de răutate pot spune că România este trădătoare, câtă vreme ea și-a împlinit datoria sfântă la care o silea existența poporului românesc.>

(w670)

         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro