1918, Regele Ferdinand: Ale noastre pentru vecie!
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În ziarul Românul, publicat la Arad, Sâmbătă 8/21 Decembrie 1918, nr. 34 o corespondență a Agenției Dacia la București anunță ultimele informații venite din Capitală, la puțin timp după înfăptuirea actului Unirii de la Alba Iulia. Din rândurile trimise răzbate entuziasmul și optimismul tuturor, Regele Ferdinand în alocuțiunea susținută cu ocazia festivității folosind expresia „declar de aparținătoare pentru vecie la regatul român toate ținuturile locuite de Români dela Tisa până la Nistru".

„Bucureștii în sărbătoare

(Dela trimisul special al Ag. Dacia la București)

Primirea.

București, 17 Dec. Delegația Consiliului Dirigent din Sibiiu a sosit la București. Vineri seara la orele 5. I s'a făcut o primire grandioasă cum n'au mai văzut Bucureștii. Au fost de față noul guvern în frunte cu Brătianu, toți foștii miniștri ai guvernului demisionat, generalul Prezanu, Ștefănescu și alții de la Liga Culturală, Babeș dela Academia Română, Morțun, fost ministru, delegația batalionului ardelean Avram Iancu în frunte cu colonelul Bogdan. Primarul Bucureștilor rostește cuvântarea de binevenire. Răspunde episcopul Cristea:

Am venit să predăm Transilvania, Banatul și teritoriile românești din Ungaria, Regelui tuturor Românilor.

Răspunde primministrul Brătianu:

In numele celor cari au luptat, în numele celor cari se vor bucura veacuri de marele act al unirii, vă zic: bine-ați venit!

Nesfârșite aclamări și strigăte cari nu vreau să mai înceteze.

Sâmbătă a.m. s'a ssăvârșit Te-Deum la mitropolie, fiind de față regele, prințul Carol, toți miniștri, generali și corpul diplomatic. După slujbă regele a primit defilarea trupelor.

Regele preia imperiul

București, 18 Dec. Regele a primit delegația în sala festivă a tronului. Dl. Goldiș pășește înainte și cu voce sonoră citește, iar cei din față ascultă adânc impresionați actul uniri.

Românii din Transilvania, Banat și Țara- ungurească, adunați la marea adunare națională din Alba-Iulia, au decretat unirea lor și a teritoriilor românești din Ungaria cu regatul român. Prin unirea aceasta și prin unirea Basarabiei și a Bucovinei s'a împlinit visul de o miie de ani al neamului românesc, unirea într'un singur stat a tuturor Românilor. Unirea aceasta este un rezultat firesc al legilor istorice, o cerință inevitabilă a civilizațiunii. In butul tuturor persecuțiunilor și subjugărilor, neamul românesc a rămas până azi unul și nedespărțit etnicește, păstrând în aceleași margini geografice pământul cucerit de împăratul roman Traian. Bogăția acestui pământ a fost mereu exploatată de streini. A fost asta o nedreptate evidentă a istoriei dar nedreptatea aceasta s a delăturat. Astăzi progresul civilizațiunii pretinde închegarea națiunilor în state naționale. Unirea Românilor înt'un singur stat a trebuit să fie înfăptuită prin mii de suferinți și sacrificii. Istoria se face prin legi tari, mai presus decât orice putere omenească, iar obiectul și mijlocul acestor legi este bietul om muritor. Fericiți suntem noi Românii de azi, că prin noi istoria săvârșește actul măreț al unirii tuturor Românilor într'un singur stat român, - fericiți că avem un Rege mare care a înțeles chemarea sfântă a istoriei. Ai fost luceafărul conducător al sufletului românesc, pentru aceea, Sire, noi îți aducem omagiul nostru dar tot atunci noi îți aducem și sufletul tuturor Românilor de azi, cari trăiesc în Transilvania, Banat și Țara-ungurească. Primește, cu dragostea cu care Ți-l oferim, omagiul celor patru milioane de români , locuitori pe-acel pământ și întinde asupra lor scutul puternic al Maj. Tale. Patru milioane de oameni, oțeliți prin suferinți și tari în credință ca stânca din munții dulcelui Ardeal, strigă azi în extaz de fericire: Trăiască Maj. Sa Regele Ferdinand, Trăiască Maj. Sa Regina Maria, trăiască scumpele odrasle ale Dinastiei române, trăiască în veci România-mare!

După cetirea adresei de omagiu, toți cei de față au rămas viu emoționați, ochii Maj Sale Regelui străluceau de fericire. Dl Vaida predă Maj. Sale pergamentul de unire.

Maj. Sa Regele răspunde în numele Românilor din vechiul regat, al Românilor din Basarabia și Bucovina, astăzi uniți. Cu profundă recunoștință primesc hotărârea fraților noștri de peste Carpați, de a săvârși unitatea națională a tuturor Românilor și declar de aparținătoare pentru vecie la regatul român toate ținuturile locuite de Români dela Tisa până la Nistru. Cu dragoste nețărmurită mi-am închinat vieața scumpului meu popor, plin de încredere în menirea lui istorică. Prin lupte și prin jertfe Dzeu a dat să înfăptuim azi aspirațiile noastre cele mai sfinte. Către aceia, cari cu sângele lor au clădit noul temeiu al desoltării naționale prin devotamentul neclintit, pentru opera lor, vom arăta recunoștința noastră. Vom asigura roadele binefăcătoare ale crudelor încercări pe temeiul unei puternice democrații ale vieții frățești între popoare și prin aceasta vom răspunde totodată și intențiilor aliaților noștri, cu cari alături am luptat pentru marea cauză a libertăți și dreptăți în lume. Să trăiască România pe veci unită!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel