Data publicării:

1918. De ce era important să ne organizăm politicește și militărește

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Numărul 8 din Românul, ziar care apărea la Arad în 4/17 Noemvrie 1918, cu puțin timp înainte de înfăptuirea actului decisiv al Unirii, la Alba Iulia, publică un articol cu un considerabil mesaj motivațional în care accentul este pus pe nevoia de muncă și de o cât mai bună organizare. „Puteri avem destule, dar nu sunt puse toate în lucrare" se afirmă în scriere. Apoi vine îndemnul: „Să ne organizăm politicește, afirmându-ne conștiința vie națională, sub vraja ideilor cuprinse în programul actual al Consiliului național român, și militărește, în garda națională română, pentruca ideile să le putem întrupa în fapte!" Nu este de mirare deci că pecetluirea mobilizarea din ziua de 1 Decembrie 1918 a avut un asemenea impact, când toate ziarele de limbă română au lăsat la o parte orice subiect pentru a argumenta tuturor păturilor sociale importanța pe termen lung pe care o avea realizarea acestui obiectiv politic.

„Să ne organizăm!

Acum, când jugul robiei de veacuri ce cu atâta resemnare l-am purtat, s'a rupt, când și noi, Români încercăm a gusta din fructul dulce al libertății renăscute în leagănul durerilor și suferințelor noastre – ne-am hotărât, că în fața evenimentelor ce se precipită unul peste altul: să ne strângem rândurile.

Să lucrăm, să lucrăm pe toate terenele, pentru învierea neamului: e scris cu litere de aur pe steagul nostru tricolor, ce l-am înfipt acum cu îndârjire în ruinele cetății, în care domnise despotismul.

Consiliul național român ne-a indicat precis drumul, pe care avem să purcedem pentru înfăptuirea idealului nostru. Drumul indicat suntem siguri, e drumul cel bun, ce duce la isbândă.

Isbânda nu o putem câștiga însă prin visuri și odihnă, și cu atât mai puțin prin neactivitate – ci prin o muncă comună a tuturor puterilor neamului nostru.

Puteri avem destule, dar nu sunt puse toate în lucrare; nu avem destui muncitori la realizarea visului, de dorul cărui nea-u murit și moșii și strămoșii și părinții. Nu avem destui oameni, cari în virtutea conștiinței depline a timpurilor de azi să-și facă datoria în cercul lor de activitate.

Să agite, să însuflețească și să organizeze în scopul ce ne preocupă. Până atunci, până când numărul luptătorilor noștri e mărginit în cifre așa mici, nu vom putea ajunge rezultate mari pozitive.

Neamul ne chiamă azi la lucru și prin glasul Consiliului național, ne îndeamnă tot mai întețit să ne strângem rândurile, să ne organizăm, împărțind între sine toți fiii neamului rolurile de muncă.

Glasul de chemare răsună dela Nistru pân' la Tisa. Ecoul lui să afle răsunet în toată suflarea românească, în inima fiecărui Român. Să cedem la lucru pentru că a trecut demult vremea vorbelor. Azi avem lipsă de fapte, iar faptele nu le putem face fără organizare în mașinăria căreia fiecărui doritor de muncă să i se designeze locul. Din aceasta apoi nu-i permisă dezertarea. Uniți în cuget și n simțiri nu numai să ne exprimăm dorințele, ci să muncim pentru ajungerea scopului sfânt al națiunei române, organizându-ne în rânduri bine formate!

Lumea toată privește spre noi, așteaptă cu mare curiozitate să vază odată de ce suntem vrednici, iar nouă ne e permis să stăm pe loc, ci datori suntem, luând exemplul dela celelalte națiuni eliberate, să ne organizăm – uniți în cugete și n simțiri.

Să ne organizăm politicește, afirmându-ne conștiința vie națională, sub vraja ideilor cuprinse în programul actual al Consiliului național român, și militărește, în garda națională română, pentruca ideile să le putem întrupa în fapte. Să nu rămâie colț românesc străin de această mișcare mare dela care așteptăm fructul luptelor seculare: totala desrobire și consolidarea neamului românesc din Ungaria și Transilvania în stat independent.

Numai având imperiul deplin asupra celor 26 de comitate , numai fiind națiunea noastră suverană vom fi în stare să îngrijim de destinele noastre și să asigurăm liniștea, pacea, ordinea și munca roditoare. Putem constata cu bucurie, că mișcarea de organizare, după cum se poate vedea din numeroasele rapoarte sosite din toate ungherile românismului, continuă cu febrilitate.

Numai organizarea ne dă forța ca să culegem roadele spiritului democratic-liberal, care ne-a descătușat inteligența și toate arterele de vieață ale națiunii române. Stăm în pragul unei acțiuni mari ce va porni dela centru. Dorim casă găsească pregătit tot poporul nostru cuvântul ce va pleca de aici. Intelectualii, cari sunt creerul națiunii să stea gata ca îndrumările Consiliului național român să prindă repede și la timp și să inactiveze mintea și voința tuturora pentruca, prin osteneală colectivă, să luăm drumul faptelor mari , faptelor decizătoare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel