18 aprilie – Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor Istorice
În fiecare an, la data de 13 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor Istorice. Tema de anul acesta - Patrimoniul Educației - (the Heritage of Education) este destinată clădirilor ce au fost de-a lungul timpului centre de predare și educare.
Autor: Mădălina Grasu
De-a lungul istoriei, în contexte geo-culturale diferite, educația a fost pracicată pe o arie foarte largă de locuri și clădiri. Spații deschise, agore sau pur și simplu umbra copacilor au constituit locuri în care informația era transmisă mai departe. Dar și clădiri instituționale ca școli, universități, academii, biblioteci, biserici etc.
Cele mai multe dintre aceste clădiri nu au doar o valoare instituțională sau socială, ci au și o mare importanță istorică și culturală, devenid astfel o parte însemnată a patrimoniului nostru cultural.
Însă protejarea patrimoniului educației nu presupune doar conservarea acestuia, ci și marcarea zilei într-un fel sau altul. Astfel, joi, de la ora 14:30, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, va avea loc o manifestare în cursul căreia se va decerna diploma de onoare a ICOMOS d-lui prof.dr.arh. Aurelian Trişcu, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale atât ca profesor, cât şi ca arhitect, la educarea tinerelor generaţii în spiritul interesului şi grijii pentru patrimoniul construit.
După o scurtă prezentare a patrimoniului educaţiei din România şi intervenţii ale unor invitaţi, manifestarea se va încheia cu semnarea unei Declaraţii, subliniind importanţa relaţiei dintre Patrimoniu şi Educaţie şi angajamentul semnatarilor în promovarea patrimoniului cultural în cadrul activităţilor educaţionale.
În România sunt clasate un număr de 605 şcoli, licee, colegii, facultăţi şi sedii de universităţi ori biblioteci drept monumente istorice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News