17,2 milioane de australieni sunt așteptați obligatoriu la vot. Guvernul australian nu poate câştiga majoritatea la alegeri (posturi TV) - Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Guvernul conservator care conduce Australia nu va câştiga suficiente locuri pentru a forma un viitor guvern, au anunţat sâmbătă două posturi de televiziune, citate de Reuters.  

Update

Rezultatele iniţiale ale numărării voturilor arată că coaliţia conservatoare a prim-ministrului Scott Morrison şi opoziţia laburistă pierd teren în faţa partidelor mai mici şi independenţilor axaţi pe climat, cu perspectiva unui parlament fără o majoritate.

'În acest moment, nu văd coaliţia să ajungă la o majoritate', a declarat analistul electoral Antony Green într-o emisiune în direct la Australian Broadcasting Corp.

'În acest moment, coaliţia nu poate ajunge la 76', a adăugat el, numind numărul minim de locuri pe care trebuie să le câştige un partid pentru a deţine o majoritate în parlamentul de 151 de locuri. De asemenea, potrivit canalului de televiziune prin cablu Sky News, deţinut de News Corp: 'Coaliţia nu poate câştiga majoritatea'.

Știrea inițială

Australienii votează sâmbătă pentru a-şi alege parlamentul, un scrutin ce ar putea marca revenirea la putere a laburiştilor după nouă ani de guvern conservator, dar care se anunţă strâns, relatează France Presse.

Secţiile de votare s-au deschis la 8.00, ora locală (22.00 GMT), şi se vor închide la 18.00.

Aproximativ 17,2 milioane de alegători aleg cele 151 de locuri din Camera Reprezentanţilor



Aproximativ 17,2 milioane de alegători aleg cele 151 de locuri din Camera Reprezentanţilor pentru un mandat de trei ani. Patruzeci din cele 76 de locuri din Senat sunt de asemenea reînnoite pentru şase ani. Partidul sau coaliţia care câştigă majoritatea în camera inferioară va fi automat însărcinat cu formarea guvernului.

Liderul opoziţiei laburiste, Anthony Albanese, favorit în sondaje pentru a deveni următorul prim-ministru, le-a cerut alegătorilor "să-i dea o şansă".

"Daţi acestei ţări o şansă, avem proiecte", a spus Albanese, care l-a descris pe actualul prim-ministru conservator Scott Morrison drept "cel mai dezbinător pe care l-am văzut vreodată".

Acuze de "mândrie exagerată". Ce spun sondajele



Morrison, aflat la putere din 2018 şi care aspiră la un nou mandat, pare să fi redus avansul laburiştilor în sondaje în ultimele zile, deşi încă rămâne în urmă. El şi-a acuzat rivalul că dă dovadă de "mândrie exagerată" susţinând că este deja sigur că va câştiga.

Ultimele două sondaje publicate înainte de alegeri, joi şi vineri, le oferă laburiştilor un avans de şase puncte, dar diferenţa tinde să se reducă.

Ambele tabere încearcă să atragă alegătorii care sunt îngrijoraţi de creşterea costului vieţii, cu o inflaţie anuală de 5,1% şi salariile în urmă în termeni reali.

Votul este obligatoriu în Australia. În caz contrar, amendă de 20 de dolari australieni (13 euro) 



Într-o ţară afectată de inundaţii, incendii şi secetă din ce în ce mai gravă, laburiştii promit să facă mai mult pentru mediu. Votul este obligatoriu în Australia şi cei care se abţin riscă o amendă de 20 de dolari australieni (13 euro).

Responsabilii electorali au schimbat regulile în ultimul moment pentru a permite mai multor persoane pozitive cu COVID-19 să voteze prin telefon, în acest prim scrutin federal de la începutul pandemiei, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel