15 mai 2021, moment așteptat de toți românii. Ioana Stăncel: Prima zi dintr-o nouă normalitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Guvernul a adoptat aseară primele măsuri de relaxare, valabile de astăzi, 15 mai. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că România va avea parte de o nouă normalitate.

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că odată cu primele măsuri de relaxare România va avea parte de o nouă normalitate. Revenirea în totalitate la viața de dinaintea pandemiei este deocamdată imposibilă, explică aceasta, deoarece virusul încă este prezent iar oamenii trebuie să respecte anumite măsuri de prevenție.

"Această relaxare este prima zi dintr-o nouă normalitate. Nu ne vom mai întoarce la normalul care a fost de dinainte de pandemie. Ne vom întoarce spre anumite obiceiuri, la anumite comportamente, dar avem un nou normal. Acest nou normal presupune să respectăm în continuare distanțarea fizică, presupune ca in mediile aglomerate să respectăm măsurile preventive, să fim atenți la măsurile de igienă și la tot ceea ce înseamnă dezinfectarea tegumentelor, la urmărirea eventualelor simptome și bineînțeles este o mare bucurie pentru toți românii pentru că nu mai putem limita anumite activități.", a declarat Ioana Stăncel la Realitatea Plus.

VEZI ȘI: Florin Cîțu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidență

Cum a fost posibilă această relaxare

Ioana Stăncel a explicat aceste măsuri de relaxare au fost posibile datorită faptului că mulți români s-au vaccinat anti-COVID, iar alții au trecut prin boală. Totuși, pentru o relaxare și mai semnificativă este necesar ca românii să continue să se vaccineze, a avertizat ieri Florin Cîțu, dar și președintele Klaus Iohannis.

VEZI ȘI: Florin Cîțu anunță o ”EXPLOZIE a creșterii economice”. Avertisment despre relaxare: Putem trage și frâna de mână

"Aceste activități au putut fi permise în contextul vaccinării, al imunității date prin vaccinare sau prin trecerea prin boală.  Aceste activități sunt favorizate și de perioada sezonieră pentru că temperatura a crescut. Este o bucurie că se pot relua școlile în marea majoritate a zonelor dințară, se poate relua turismul, se pot relua activitățile de recreare, competițiile sportive. Este o bucurie că ne întoarcem la activitățile curente.

Treptat ne vom obișnui să păstrăm măsurile preventive și insist să păstrăm aceste măsuri. Chiar dacă spațiul în care ne aflăm nu este definit cu măsuri obligatorii, în momentul în care vedem că sunt foarte multe persoane să evităm acest spațiu, iar dacă este neapărat obligatoriu să ne aflăm acolo, să purtăm măști și să ne dezinfectăm. Ne aflăm într-o perioadă fericită pentru că o mare parte din populație a fost vaccinată, iar o altă parte a trecut prin boala COVID-19. ", a explicat Ioana Stăncel.

Reamintim că începând de astăzi, 15 mai, nu vom mai purta măști în aer liber, cu câteva excepții, iar petrecerile private, cum ar fi nunți și botezuri, de la 1 iunie, se pot face cu 70 de persoane în aer liber și maximum 50 de persoane în interior.  Totodată, au fost ridicate și restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar magazinele vor putea funcționa cu program normal.

VEZI ȘI: Cui trebuie să mulțumim că din 15 mai 2021 stăm fără mască. A cui este victoria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel