Data publicării:

15.000 de soldați polonezi încearcă să stăvilească valul de migranți de la granița UE / VIDEO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Polonia a reținut sute de migranți care au încercat să intre în țară din Belarus și a sporit efectivele militare cu 3.000 de soldați.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri postului de televiziune PR1 că „nu a fost o noapte calmă”, deoarece a raportat „multe încercări de a trece granița poloneză”. Unii dintre aceștia au încercat să rupă gardul de sârmă ghimpată , dar au fost respinși de forțele de securitate poloneze.

La temperaturi sub zero grade, mulțimi de oameni s-au adunat la granița Belarus-Polonia în ultimele zile, în speranța de a trece în națiunea Uniunii Europene, într-o criză ce a amintit de cea a refugiaților din 2015.

Postul de radio polonez RMF a declarat că aproximativ 200 de persoane au încercat să treacă frontiera marți după-amiază, iar un al doilea grup de 60 de persoane a făcut o încercare după miezul nopții.

Youtube video image

15.000 de soldați polonezi apără granița

Blaszczak a spus că toți cei care au încercat să traverseze au fost reținuți și că forța soldaților polonezi staționați în zonă a fost întărită la 15.000 de la 12.000.

Potrivit informațiilor, sute de migranți sunt campați de-a lungul graniței, însă doar o parte din cei 4.000 de migranți și refugiați estimați adunați în zonele din apropierea frontierei, inclusiv în pădurile din apropiere, potrivit AlJazeera.

Criză migranţi Polonia. Vladimir Putin, acuzat oficial: El este creierul

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al dlui Putin, orchestrează criza, dar "aceasta este coordonată de la Moscova".

Cel puțin 2.000 de migranți sunt blocați la graniță. Liderul Belarus, Alexander Lukașenko, neagă afirmațiile conform cărora trimite oameni peste graniță ca răzbunare pentru sancțiunile UE.

Imaginile video arată mulțimi de oameni de partea belarusă a gardului de sârmă ghimpată de la granița cu Polonia. Unii dintre ei încearcă să treacă prin forță folosind foarfece sau trunchiuri de copac, în timp ce trupele poloneze îi resping cu ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.

Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. Aceștia stau în corturi, prinși între gărzile poloneze și gărzile din Belarus.

Temperaturile nocturne la frontieră au scăzut sub zero grade, iar mai multe persoane au murit deja în ultimele săptămâni (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel