141 de ani de relații diplomatice între România și Spania
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Ziua aniversării a 141 de ani de relații diplomatice între România și Spania a fost marcată prin întâlnirea dintre ambasadorul George Bologan și președintele Senatului Regatului Spaniei, Ander Gil García.

„Evenimentul a avut o încărcătură simbolică, în care au fost reafirmate valorile comune, determinarea de a continua și dezvolta spiritul care caracterizează relația de prietenie dintre țările noastre și buna colaborare în cadrul UE și al NATO.

Istoricul relației bilaterale și obiectivul împărtășit de a dinamiza parteneriatul strategic între țările noastre au fost principalele teme pe agenda discuției. Diplomația parlamentară reprezintă o pârghie utilă în acest sens, oferind un cadru concret pentru a aborda teme de interes pentru societate, pentru a identifica soluții la așteptările cetățenilor și pentru a consolida cooperarea în context european și internațional.

Importanța legăturilor umane, istorice și culturale

Șeful misiunii diplomatice a subliniat importanța legăturilor umane, istorice și culturale, pe lângă cele economice și politice, la dezvoltarea unei relații bilaterale bazate pe înțelegere și cunoaștere reciprocă.

Președintele Senatului, un bun cunoscător al comunității românești din Spania, și-a exprimat recunoștința pentru contribuția valoroasă a acesteia la dezvoltarea societății și economiei spaniole, agreând propunerea ambasadorului de a da un nou impuls dialogului parlamentar între cele două țări și o evaluare atentă a aspirațiilor legitime ale comunității românești privind posibilitatea dublei cetățenii, decizia fiind în totalitate a statului gazdă în care mulți compatrioți și-au realizat proiectele de viață.

Au fost discutate, de asemenea, evoluțiile internaționale, cu accent pe consecințele războiului din Ucraina asupra securității europene și alimentare, respectiv importanța menținerii unității la nivelul UE și al NATO. Un loc important în cadrul discuțiilor desfășurate într-o atmosferă cordială, l-a avut valoarea Uniunii Europene, spațiul geografic și politic care a oferit cei mai mulți ani de pace continentului și posibilități de dezvoltare integrală a persoanei umane și a calității nivelului de viață.” Anunță Ambasada României la Madrid, într-un comunicat.

Istoric

De la 23 iulie 1881 şi până în prezent, se petrece o intensificare a contactelor politice, economice şi culturale, concretizate prin ridicarea nivelului de reprezentare în ambele ţări de la Legaţie (1881), la Reprezentanţă Consulară şi Comercială (1967) şi, în final, la cel de Ambasadă (1977).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel