Data publicării:

12 țări au semnat un „ultimatum” adresat rebelilor Houthi care atacă navele comerciale din Marea Roșie

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @aquila54
FOTO: Freepik @aquila54
12 țări, printre care și Regatul Unit și SUA, au semnat un document prin care oferă rebelilor Houthi un ultim avertisment privind activitățile acestei grupări asupra navelor comerciale din regiune.

Mai multe puteri și țări internaționale au semnalat că nu susțin și nu vor tolera atitudinea rebelilor Houthi din Yemen, o țară care nu subzistă decât prin acțiuni de ilegalitate. Factorul economic slab dezvoltat, chiar inexistent și foametea generală din această țară fac ca locuitorii din Yemen să se alăture tot mai mult cauzelor mai puțin „ortodoxe”, inclusiv ale rebelilor Houthi.

De asemenea, rebelii Houthi sunt susținuți de Iran, fiind știut faptul că încă de la începutul conflictului din Gaza, Iran a făcut eforturi diplomatice ce ar fi dorit să pună în vedere „soft power”-ul acestei țări, însă susținerea este concretizată prin finanțarea tot mai multor grupări paramilitare, multe suspectate de activitate teroristă, inclusiv Houthi și Hamas.

Marea Britanie, Statele Unite și alte 10 țări le-au transmis rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, să înceteze atacurile „profund destabilizatoare” din Marea Roșie sau „să suporte responsabilitatea consecințelor”, în contextul în care tensiunile din regiune au crescut brusc, relatează The Times.

Mai mult, Houthi au efectuat mai multe atacuri asupra navelor comerciale din regiune, iar temerea cea mai mare a Statelor Unite este dată de escaladarea conflictului din regiune, începând cu Israel-Palestina și terminând cu atragerea în conflict și a Yemen, Lebanon și Hebsollah, dar nu numai.

„Mesajul nostru să fie acum clar: solicităm încetarea imediată a acestor atacuri ilegale și eliberarea navelor și echipajelor reținute ilegal”, se arată în declarația emisă de SUA împreună cu Australia, Bahrain, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Olanda și Noua Zeelandă.

Se poate observa faptul că țările ce au semnat ultimatumul adresat Houthi sunt cele ale Occidentului, astfel că puterea și influența exercitată de acestea exced cu totul o țară precum Yemen.

„Houthi vor purta responsabilitatea consecințelor în cazul în care vor continua să amenințe vieți, economia globală și libera circulație a comerțului pe căile navigabile critice din regiune”, a adăugat acesta.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat că forțele americane „au acționat defensiv [până acum]”, dar a precizat: „Nu aș anticipa un alt avertisment”.

„Vom acționa foarte energic atunci când va fi vorba de orice amenințare la adresa poporului nostru sau a intereselor noastre”, a declarat oficialul, indicând atacurile aeriene americane asupra militanților susținuți de Iran în Irak săptămâna trecută ca un potențial model de represalii împotriva Houthi dacă raidurile asupra transportului maritim global vor continua. El a adăugat că există „foarte mult oțel acum în apă” în largul coastelor Yemenului ca mijloc de descurajare pentru militanți, mai notează sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel