Data publicării:

119, număr unic care va fi înființat de STS pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

„Din grijă pentru copii”, Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de Covid-19 a apărut în Monitorul Oficial. Actul prevede că Serviciul de Telecomunicații Speciale înființează numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului. Serviciul este gratuit și poate fi apelat și dacă nu există o cartelă SIM introdusă în telefon, la fel ca și în cazul telefonului unic de urgență, 112.

Alegeri prezidentiale 2024

Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului operează numărul unic național, conform unei proceduri unitare de implementare dezvoltate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Prin urmare, în situațiile anunțate prin intermediul numărului unic național care necesită intervenția agențiilor specializate din cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112.

De asemenea, Poliția Română poate utiliza Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” în situațiile în care este necesar sprijinul populației pentru căutarea copiilor dispăruți.

Numărul național 119 este alocat Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Cum se va face finanțarea:

Se vor aloca Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General al Poliției Române, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea:

a) Cheltuielilor necesare amenajării de spații special destinate ascultării copiilor victime ale infracțiunilor, la nivelul I.G.P.R., Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor județene de poliție;

b) Cheltuielilor necesare achiziției de echipamente hardware și software, licențe și servicii de mentenanță necesare îndeplinirii atribuțiilor Poliției Române în domeniul combaterii pornografiei infantile.

Cine va beneficia de sprijin psihologic și cu se vor deconda serviciile:

Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Beneficiarii pachetului de intervenție psihologică decontat prin Program sunt copiii și părinții acestora, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) Copilul are vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în Program. Excepție fac tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de intervenție au împlinit 18 ani;

b) Copilul nu a mai beneficiat anterior de servicii psihologice prin intermediul Programului;

c) Părintele sau reprezentantul legal al copilului își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la Program

Președintele României, Klaus Iohannis, a recunoscut că România înregistrează printre cele mai multe cazuri de abuz, agresiune asupra copiilor. Mesajul a venit de 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului. Oficialul României spune că „  a sosit momentul ca România să nu mai tolereze aceste lucruri și să-i protejeze mai mult pe copii.

Ce prevede Ordonanța Guvernului

”Având în vedere faptul că pandemia de Covid-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psihoemoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online, efectele pandemiei de COVID-19 asupra populației generale a copiilor din România reprezintă realități obiective și cuantificabile reliefate de cercetările sociale realizate la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021, ultimele studii arătând faptul că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, celelalte diagnostice, în ordinea frecvenței, fiind agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz și/sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe, cazurile au inclus și tulburări de conversie somatică, traumele experimentate pe timpul pandemiei ajungând să fie manifestate în simptome fizice, iar 64,4% dintre cei 8.700 de elevi care au participat la o cercetare națională au menționat că au experimentat episoade depresive în ultimul an, 75% au identificat episoade de anxietate, în timp ce doar 5,5% din elevi au beneficiat de asistență psihologică din partea consilierului școlar, pe când 23% au avut nevoie, dar nu au avut acces la acest serviciu.

În considerarea faptului că efectele pandemiei de COVID-19 continuă să se producă asupra acestor categorii vulnerabile, fapt care impune cu necesitate adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri cu caracter excepțional în domeniul educației, în domeniul psihosocial și al siguranței copiilor, ținând cont de faptul că abuzul sexual și exploatarea copiilor sunt forme de criminalitate extrem de periculoase”, precizează  textul Ordonanței Guvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel