Data publicării:

112.800 doze de vaccin Moderna au sosit în țară

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O nouă tranșă de vaccinuri anti Covid-19 au sosit în țara noastră. Acestea vor fi distribuite în toate județele. 

Alegeri prezidentiale 2024

112.800 doze de vaccin Moderna au intrat astăzi, 14 iulie, în România și vor fi stocate în depozitul Companiei Nationale “Unifarm” SA. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin sunt aduse în București pe cale terestră, se arată într-un comunicat de presă.  

Dozele vor fi depozitate la Compania Natională “Unifarm” SA, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Depozitul Companiei Nationale “Unifarm” SA este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Câte doze au fost utilizate

Până în prezent, 1.479.600 de doze Moderna au fost recepționate, iar 722.188 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Durata protecției oferite de vaccinurile anti Covid-19

Durata protectiei oferite de vaccin sau de infectia naturala poate varia în funcție de răspunsul individual, de gradul de expunere, dar și de capacitatea de adaptare a virusului și apariția unor variante virale noi care pot avea caracteristici diferite (de ex. infectiozitate mai crescută, simptomatologie mai severă, etc.). Din acest motiv este foarte importantă atingerea rapidă unei acoperiri vaccinale cat mai mari pentru a limita transmiterea virusului și, în consecință, pentru a reduce șansele acestuia de mutație și frecvența de apariție a tulpinilor noi.

Cum este evaluata durata protectiei oferită de un vaccin?

 

Pentru ca vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, nimeni nu poate spune cu certitudine în momentul de față care este durata protecției sau daca va fi necesară la un moment dat revaccinarea. Perioada de timp în care suntem protejati după vaccinare poate fi stabilita doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrat vaccinul în cadrul studiilor clinice.

Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt inca in derulare, iar datele provenite din acestea continuă să apară pe parcurs. Din documentele publicate de EMA, termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacitatii sunt: decembrie 2023 pentru vaccinului Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer), decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna, mai 2022 pentru Vaxzevria (vaccinul dezvoltat de AstraZeneca) si decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen. În plus, durata protectiei după vaccinare poate fi monitorizata pe termen mult mai lung în cadrul studiilor de farmacovigilență derulate pe toată durata utilizării vaccinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel