10 legume și fructe indicate pentru longevitate. Ce alte beneficii puteți obține dacă le consumați în mod frecvent
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp
Iată zece legume și fructe care consumate în mod frecvent pot ajuta să îmbunătățiți longevitatea.

Modul în care îmbătrânim este strâns legat de o serie de factori care pot avea un impact mai mare sau mai mic asupra vieții, unii dintre aceștia fiind nemodificabili, precum genetica, și modificabili, între aceștia aflându-se mediul înconjurător, stresul, consumul de tutun, alcool și dieta.

În timp ce unii factori sunt dincolo de controlul pe care îl putem avea asupra acestora există anumite alimente și băuturi pe care dacă le consumăm să ne putem îmbunătăți longevitatea.

Deși există o variatetea de alimente care pot ajuta la îmbătrânire, cum ar fi nucile, peștele, toate bogate în acizi grași Omega 3, respectiv ierburile aromatice și condimentele, cu un conținut bogat de elemente cu rol antioxidant, este indicat să ne concentram pe fructele și legumele care, conform studiilor, pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii, precum și la îmbunătățirea longevității generale.

10 legume și fructe de consumat pentru a ne îmbunătăți longevitate

Iată cele 10 legume și fructe care consumate cu regularitate ne pot îmbunătăți longevitatea.

Varza roșie

Varza roșie este una dintre cele mai bune legume indicate pentru longevitate. Studiile au arătat că varza roșie este o sursă bogată de antioxidanți care conțin sulf, care împreună cu antocianinele, ajută la reducerea riscului de boli cardio-vasculare, cancer, artrită și boli neurodegenerative.

Ciupercile

”Mai multe studii au descoperit că ciupercile protejează împotriva tulburărilor cognitive ușoare, în timp ce alte studii au descoperit cp polifenolii și antioxidanții din ciuperci protejează împotriva bolii Alzheimer și a altor boli neurodegenerative”, au afirmat nutriționistele de la The Nutrition Twins, scrie EatThis.

Afinele

Afinele oferă beneficii pentru sănătate în toate modurile imaginabile, un beneficiu major fiind contribuția lor la îmbătrânirea sănătoasă. Afinele sunt bogate în antioxidanți, în special antocianinele, care pot contribui la îmbunătățirea longevității.

Broccoli

Broccoli este o legumă bogată în fibre, vitamina C, vitamina K, fier, dar și o serie de antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancer.

Sulforafanul, aflat din abundență în această legumă, este remarcat în special pentru potențialul său de a spori procesele de detoxifiere a organismului și de a proteja împotriva deteriorării celulelor.

Sfecla roșie

Sfecla roșie este bogată în nutrienți, inclusiv fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Betalaina, pigmentul care dă culoarea sfeclei roșii, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, oferind protecție împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice.

Mango

Mango, un fruct exotic, este bogat în vitamina A și C, care joacă un rol crucial în buna funcționare a sistemului imunitar și a sănătății pielii.

De asemenea, mango este bogat în fibre, care susțin sistemul digestiv și ajută la menținerea unui microbiom sănătos, o componentă esențială pentru sănătatea generală, precum și pentru îmbunătățirea longevității.

Avocado

Avocado este un superaliment puternic, care a fost asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, dintre care multe pot ajuta în mod specific la îmbătrânirea sănătoasă și la longevitate.

Astfel, avocado este bogat în fibre, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă și la îmbunătățirea sănătății intestinelor. 

Studiile au arătat că avocado poate ajuta la reducerea colesterolului LDL (colesterolul ”rău”), ceea ce poate contribui direct la reducerea riscului de boli de inimă, precum și la reducerea inflamației cronice.

De asemenea, avocado este bogat în nutrienți și antioxidanți, care ajută la scăderea riscului de boli neurodegenerative, precum boala Parkinson, boala Alzheimer și demența.

Spanacul

Consumul de frunze verzi, în special de spanac, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale datorită nivelului mai ridicat de potasiu, care echilibrează conținutul de sodiu din organism, unul dintre factorii care duc la hipertensiunea arterială.

Un studiu a constatat că un consum zilnic de spanac a ajutat la creșterea nivelului de luteină, care poate contribui direct la reducerea riscului de degenerare maculară, o afecțiune oculară legată de vârstă.

Kale

Varza kale este o altă alegere excelentă pentru o legumă care poate ajuta la o îmbătrânire sănătoasă.

În plus, s-a constatat că legumele cu frunze verzi precum varza kale ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, iar un studiu a constatat că sucul de varză kale ar putea ajuta la reducerea riscului de boli coronariene.

Căpșunile

Adăugarea căpșunilor în dietă ar putea să ajute în prevenirea zonele de declin cognitiv legat de vârstă, cum ar fi memoria. Unele studii au indicat faptul că un consum regulat poate îmbunătăți memoria și simptomele depresive în rândul bărbaților de vârstă medie, precum și a femeilor.

Citește și: De ce este somnul diferit la femei față de bărbați. Ce boli se pot dezvolta în urma privării de somn

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel