Data publicării:

10 000 de ucraineni au intrat vineri în România 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Aproximativ 10 000 de ucraineni au intrat vineri în România. În total, în țara noastră, de la izbucnirea conflictului au intrat peste 4,2 milioane de cetățeni ucraineni. 

Aproximativ 180.800 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 48.800 de mijloace de transport au efectuat vineri formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, prin punctele de frontieră din întreaga ţară.

Potrivit IGPF, pe sensul de intrare în România, au fost 88.882 de persoane, dintre care 9.971 de cetăţeni ucraineni.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 19.05.2023, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 4.273.310 cetăţeni ucraineni.

Infracțiuni la graniță



În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă - punctele de trecere şi "frontiera verde" - poliţiştii de frontieră au constatat 62 de fapte ilegale (26 infracţiuni şi 36 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la aproximativ 19.000 lei, iar bunuri ridicate în vederea confiscării au fost în valoare de peste 1.336.244 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 10 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 25 de cetăţeni români din diferite motive legale.

Banii pentru cazare și mâncare pentru ucraineni, de anul trecut, au început să fie plătiți de săptămâna trecută

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că de vineri, 12 mai a început plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, fondurile alocate fiind de 585 milioane lei.

"Începând din12 mai, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă începe plata sumelor necesare decontării cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie ale anului curent. Sumele aferente celor 3 luni vor fi repartizate integral Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţe/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi mai departe fiecărei primării, până la mijlocul săptămânii viitoare, pentru a fi virate beneficiarilor. Sumele necesare intră astăzi în contul IGSU, după ce Ministerul Afacerilor Interne a depus în regim de urgenţă toate diligenţele pentru majorarea bugetului IGSU, având în vedere măsurile aprobate în şedinţa de Guvern din data de 10 mai", a informat IGSU.

În această lună, Ministerul de Interne a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare cu titlul "Solidari pentru Ucraina", care va permite compensarea unei părţi din cheltuielile efectuate în continuare de statul român pentru acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijinirea refugiaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel