1 martie 2022, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci dacă vrei să ai NOROC tot anul
Află în articol ce trebuie să faci de 1 martie dacă vrei să ai noroc tot anul.
1 martie este ziua care vestește sosirea primăverii. Pentru a celebra această zi, românii își dăruiesc unul altuia mărțișoare. În trecut, mărțișorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. Acum oamenii poartă mărțișoarele fie în piept, fie agățate la mână. Pot fi găsite sub diferite forme: broșe, brățări sau coliere. Indiferent de forma sa, un mărțișor trebuie să aibă un fir împletit din culorile alb și roșu.
Pe lângă faptul că mărțișorul ne aduce noroc în decursul anului, el este considerat și simbol al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Acesta este purtat la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință, scrie traditii-superstitii.ro.
În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an.
Cum să stai departe de ghinion
Se spune că vom avea ghinion dacă vom da jos mărțișorul înainte de vreme. Atunci când este dat jos, nu se aruncă, ci se prinde în ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belșug, o roadă cât mai bogat în acel an. Se spune că dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) și copilului care a legat mărțișorul îi va merge bine. În alte zone ale țării, mărțișorul se poartă mai mult de 12 zile, până când apare primul pom înflorit.
În alte zone, se obișnuiește ca mamele tinere să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, când va fi agățat de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase ca florile de cireș. Dacă în majoritatea țării mărțișoarele pot fi văzute în pomi la sfârșitul lunii martie, în zona Transilvaniei există obiceiul ca mărțișoarele purtate să fie agățate pe la uși și ferestre pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă cât mai departe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News