Zuckerberg pariază pe metavers: Lupta pentru a modela viitorul internetului
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la VAZHNIK/ Pexels
Fotografie de la VAZHNIK/ Pexels
Când Zuckerberg vorbește despre metavers, el vorbește în mod predominant despre Horizon, care este lumea virtuală creată de compania sa pentru a găzdui diverse experiențe - de la conversația cu prietenii, până la colaborarea cu colegii de serviciu - în timp ce porți o cască Meta Quest.

Termenul propriu zis de metavers a apărut pentru prima dată în romanul Snow Crash scris de Neal Stephenson, care a fost publicat în anul 1992. Conceptul de care tot mai multe companii de tech sunt interesate este considerat noua frontieră a internetului, scrie Flip.

Pentru a fi mai expliciți, metaversul este o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenți fizic în locul respectiv. Este un fel de Second Life, doar că în metavers utilizatorii vor trăi experiența ca și cum ea s-ar desfășura live. 

Mulți pun semnul egal între metavers și realitatea virtuală (VR). Totuși, metaversul este pentru realitatea virtuală ce sunt primele telefoane mobile pentru telefoanele inteligente din zilele noastre. Deci un proiect cu mult mai evoluat.

Metaversul este, practic, un univers virtual care va putea fi folosit pentru a crea holograme ale unui spațiu de muncă (Workplace), de joacă, de socializare (Horizon), în general. Realitatea virtuală, în schimb, este utilizată, pentru moment, în special pentru jocuri.

Potrivit Sky News, Nicky Danino, lector principal în informatică la Universitatea din Central Lancashire, susține că metaversul oferă ”oportunități și posibilități uimitoare” în special în mediile educaționale și de formare.

Universitatea folosește deja spații virtuale pentru a plasa studenții în situații și medii pe care în mod normal nu le-ar putea accesa, în timp ce instituții precum RAF au arătat cum realitatea augmentată poate îmbunătăți munca echipajelor lor de întreținere a avioanelor de luptă.

Nu numai Zuckerberg

Facebook nu este singura companie interesată de crearea unui metavers și, cel mai probabil, va avea nevoie de colaborări cu alți dezvoltatori ai conceptului. Și șeful Epic Games, Tim Sweeney, cel care a produs popularul joc Fortnite, a spus că lucrează la metavers, scrie Flip.

De asemenea, Unity, o platformă de dezvoltare 3D, investește acum în gemeni digitali, adică în copii digitale ale lumii reale, iar compania de grafică Nvidia își construiește Omniversul, pe care îl compară cu o platformă pentru conectarea lumilor virtuale 3D.

O altă aplicație de realitate virtuală, VRChat, este concentrată crearea unui loc în care te poți întâlni cu alți oameni aflați oriunde în lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel