Zona Euro: Creştere economică, dar prudenţă pe inflaţie
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
BCE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică, dar rămâne prudentă cu privire la evoluţia inflaţiei.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a îmbunătăţit, joi, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro începând din 2017 şi până în 2019, dar a avertizat că până în 2020 rata inflaţiei va fi inferioară obiectivului ţintă, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit că, în conformitate cu noile estimări, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an, faţă de un avans de 2,2% cât estima în luna septembrie. De asemenea, prognoza de creştere pentru următorii ani a fost îmbunătăţită până la 2,3%, faţă de 1,8% anterior, pentru 2018, şi la 1,9%, faţă de 1,7%, pentru 2019.

'Cu siguranţă suntem mai încrezători decât eram în urmă cu două luni', a spus Mario Draghi, care a dezvăluit şi o primă estimare de creştere a BCE pentru anul 2020, când PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,7%.

În ceea ce priveşte inflaţia, BCE estimează că preţurile de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, la fel cum estima în septembrie, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,4%, faţă de 1,2% cât estima în septembrie. În schimb, BCE şi-a lăsat neschimbate estimările de inflaţie pentru 2019, la 1,5%, iar în primele sale estimări pentru anul 2020 mizează pe o inflaţie de 1,7%, sub obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.

[citeste si]

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel