Data actualizării:
Data publicării:

Vom avea referendum în București! Tocmai s-a decis: întrebările la care trebuie să răspundeți

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă luni, pentru a hotărî cu privire la oportunitatea convocării unui referendum local dorit de Nicușor Dan.

Citește și - Nicușor Dan are majoritate în consiliu pentru referendum: "USR, PMP și PNL mi-au confirmat că vor vota proiectul de hotărâre"

Update

Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.       

Proiectul a fost aprobat cu 47 de voturi ”pentru” şi două ”împotrivă”. Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi Primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. Dar Referendumul va adresa trei întrebări bucureștenilor, prin care vor răspunde cu ”DA” sau ”NU”:

1. ”Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

2. ”Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

De asemenea, Consilierii PSD au propus pentru referendum încă o întrebare cu privire la educația pentru sănătate, consumul de droguri în școlile din Capitală.

3. ”Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”. Acest amendament a fost aprobat de Consiliul General cu 45 de voturi 'pentru', trei abţineri şi un vot ”împotrivă”.

Ședință amânată cu o oră

Ședința consiliului general al Municipiului București a început cu o amânare de o oră.

Întrebările propuse de primarul general Nicușor Dan sunt în legătură cu împărțirea banilor din impozite între primăria generală și primăriile de sector, însă și de emiterea autorizațiilor de construire. Dar a mai apărut o întrebare, propusă de consilierii PSD despre consumul de droguri în școlile din București.

„Avem o chestiune juridică. E o noutate că se propune un referendum cu niște întrebări care vin din părți diferite, adică două întrebări care vin de la primar și o întrebare care vine de la un grup de consilieri generali și pentru a nu fi în situația de a organiza referendumri diferite, ci un singur referendum pe toate aceste trei întrebări trebuie să găsim o soluție juridică, drept urmare, vă propun o pauză până la ora 11:00”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

VIDEO

Știrea inițială

Tema referendumlui este împărţirea banilor între PMB şi primăriile de sector, dar şi a eliberării autorizaţiilor de construire în Bucureşti.

Dacă CGMB va da un vot favorabil, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Întrebările la care bucureștenii vor fi chemață să răspundă

Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin 'DA' sau 'NU' sunt următoarele:

- 'Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?'

- 'Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?'.

Alte proiecte ce vor fi dezbătute

Consilierii municipali urmează să dezbată şi trei proiecte de hotărâre care vizează contractarea unor împrumuturi în valoare totală de până la 850 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei publice locale, dar şi a unui împrumut de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Astfel, unul dintre propuneri aflate pe ordinea de zi prevede contractarea şi/sau garantarea unor finanţări rambursabile externe în valoare totală de până la 300.000.000 de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu o maturitate de până la 27 de ani, cu o perioadă de graţie de până la cinci ani.

Banii se vor folosi pentru finanţarea unor investiţii publice de interes local precum: reabilitarea a 106 kilometri de reţea de termoficare (34,4 milioane euro), achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne (75,6 milioane euro), reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai (170 milioane euro), modernizarea depoului Colentina (20 de milioane de lei).

Un al doilea proiect prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligaţiuni realizată de Municipiul Bucureşti în anul 2015. Al treilea proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 295.688.349 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani.

Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2025, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti. Un centru pentru urgenţe veterinare, adopţii şi educaţie urmează să fie edificat în str. Drumul Lunca Jariştei nr. 34, din Sectorul 3, conform altui proiect de hotărâre. Valoarea estimată a investiţiei este de 14,2 milioane lei, TVA inclus, iar durata de execuţie este de 24 de luni.

Solicitare către Guvern

Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului să îi transmită un teren cu o suprafaţă de aproape şase hectare, în vederea amenajării unui parc. Terenul cu suprafaţa de 58.638 mp, situat în Şoseaua Vitan Bârzeşti nr. 20A, se află în prezent în administrarea Consiliului General al Capitalei şi în domeniul public al statului. Dacă Guvernul va adopta hotărârea solicitată de către Municipalitate, terenul va trece în domeniul public al Municipiului Bucureşti, pentru a deveni un parc/pădure urbană/de agrement.

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa de luni şi un proiect care vizează reabilitarea, consolidarea, modernizarea, echiparea şi extinderea ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de ortopedie Foişor. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 46,4 milioane lei, TVA inclus, iar durata de realizare ar urma să fie de 20 de luni.

Un alt proiect se referă la dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Imobiliara. În referatul de aprobare sunt invocate prevederile art. 29, alin. 6 din OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, conform cărora mandatul administratorului provizoriu încetează de drept la împlinirea perioadei de 7 luni, dacă acest mandat nu a fost prelungit şi în orice caz la expirarea celor 12 luni pentru interimatul aceleiaşi poziţii, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel