Ziua Victoriei, sărbătorită cu defilare la Moscova în plin război. Chirieac: Pentru Putin, ca şi pentru Stalin, viaţa nu are valoare. Nu am văzut încă ce e mai rău
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a prefaţat parada de Ziua Victoriei de la Moscova şi a anunţat la ce ar trebui să ne aşteptăm în ceea ce priveşte declaraţiile lui Vladimir Putin despre Ucraina şi despre continuarea conflictului. 

"Toată lumea e tensionată cu privire la ceea ce urmează să se întâmple astăzi. Nu este exclus să convoace mobilizare generală, să declare război Ucrainei, că războiul nu a fost declarat oficial. S-ar putea să dea ordin de atacuri masive aeriene împotriva ţintelor civile, cum ar fi blocuri de locuinţe, spitale, şcoli, infrastructură, şosele, poduri. S-ar putea să facă lucruri atât de rele cum nu am mai văzut deocamdată în acest război. Nu sunt speculaţii de ziarişti sau analişti, sunt declaraţii făcute de şeful CIA, de ministrul britanic al Apărării, care ne-au spus foarte clar că ceea ce e mai rău nu am văzut încă în războiul din Ucraina", a punctat Bogdan Chirieac la România TV. 

"Astăzi vedem ce face Putin. El trebuie să prezinte în ziua în care a fost înfrântă Germania o victorie. Adică Putin şi acoliţii lui din Kremlin. Altminteri, se prăbuşesc. Aşteptăm cu îngrijorare firească să vedem ce inventează Putin astăzi şi ce au pregătit. Ne aşteptăm ca, din această zi valuri, sute de mii de militari ruşi să fie trimişi în Ucraina. Dacă nu au reuşit cu tehnologia, cu antrenamentul militarilor, pur şi simplu va veni un tăvălug uman de foc peste Ucraina, care să distrugă fără discernământ. Aici e temerea noastră cea mai mare!", a mai arătat analistul. 

Avionul nuclear al ruşilor, la paradă 

O defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”, care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear.

"Este mesajul Rusiei că sunt o putere nucleară. În privinţa armamentului convenţional, lumea s-a lămurit, Rusia e în urmă cu 3-4 decenii. În ceea ce priveşte armamentul nuclear, acolo nu există învinşi şi învingători. Vor să ne arate avionul nuclear, deşi are şi el vreo 30 de ani. Rusia nu a reuşit, după comunism, să creeze un stat autentic puternic, prosper, bogat, şi lucrurile astea se văd inclusiv în dotarea armatei, nivelul tehnologic. Nu vorbesc de nivelul de trai, care e foarte scăzut", a mai arătat Chirieac. 

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Trăim vremuri fără precedent

"Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea.

Din păcate, unda de șoc a războiului neprovocat și ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent.

În consonanță cu această viziune, la un deceniu și jumătate de la aderare, România este un membru capabil să contribuie activ cu soluții, punând în beneficiul comun al Europei punctele sale forte.", a transmis Klaus Iohannis. VEZI MESAJUL COMPLET AICI.

"Mesajul preşedintelui Iohannis este echilibrat şi trasează direcţiile stabilite pentru Europa viitorului. Războiul rece în care am intrat cu Rusia ne va schimba viaţa, aşa cum au schimbat-o pandemia şi marea criză din 2008. Europa se va înarma foarte puternic, vor fi avansuri tehnologice fără precedent, şi cred, sper, că vor investi foarte mult în prevenirea atacurilor nucleare ale Rusiei. Cred că Europa şi SUA vor face mari progrese. Rusia a mizat pe fisura dintre Europa şi SUA, care exista înainte de invadarea Ucrainei. Nu s-au aşteptat ca toată lumea liberă să se strângă, umăr la umăr. Se pare că pentru Putin, la fel ca pentru înaintaşul său, Iosif Visarionovici Stalin, viaţa chiar nu are nicio valoare. E altă gândire, sau negândire. Păreau că sunt logici, dar nu sunt, sunt total iraţionali. Decontăm erori pe care le-am făcut cu toţii vizavi de Rusia. Lumea şi-a dorit ca Rusia să fie măcar modernă, dacă nu occidentală", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel