Ziua Victoriei la Moscova. Putin aduce la defilare şi avionul "apocaliptic"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, va conduce festivităţile de Ziua Victoriei de la Moscova. La defilare va fi prezent şi avionul "apocaliptic", cel care teoretic i-ar permite lui Putin să conducă ţara chiar şi în cazul unui atac nuclear.

Președintele Vladimir Putin conduce luni festivitățile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în timp ce forțele rusești luptă împotriva ucrainenilor într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Putin, care este cunoscut ca „liderul suprem al Rusiei” din 1999, a folosit în ultimii ani Ziua Victoriei pentru a agăța Occidentul de la o tribună din Piața Roșie, înaintea unei parade de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale, scrie Reuters.

O defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”, care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear.

Războiul din Ucraina, comparat de Putin cu lupta împotriva naziştilor

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina, pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naționaliștilor periculoși de inspirație „nazistă” din Ucraina, cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat-o în 1941.

"Datoria noastră comună este de a preveni renașterea nazismului care a adus atâta suferință oamenilor din diferite țări”, a declarat Putin într-un mesaj adresat popoarelor din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina și Georgia.

Ucraina și aliații săi resping acuzația de nazism în Ucraina și că Rusia luptă pentru supraviețuire împotriva unui Occident agresiv, spunând că liderul de la Kremlin a declanșat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Putin, care și-a exprimat în repetate rânduri resentimentele față de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991, spune că Ucraina a fost folosită de Statele Unite pentru a amenința Rusia.

Joe Biden l-a făcut pe Putin criminal de război

Președintele american Joe Biden a prezentat invazia lui Putin în Ucraina ca pe o luptă într-o bătălie globală mult mai amplă între democrație și autocrație și l-a numit în mod repetat pe Putin criminal de război. Într-un discurs ținut la Varșovia în martie, Biden a declarat că fostul spion KGB nu poate rămâne la putere.

Rusia neagă acuzațiile ucrainene și occidentale potrivit cărora forțele sale au comis crime de război de la invazia din 24 februarie. Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forțele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al rușilor, deși ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privința granițelor sale occidentale. Ziua Victoriei este o sărbătoare aproape sacră pentru ruși, deoarece majoritatea familiilor sovietice au deplâns pierderile. Pentru ruși, memoria colectivă a războiului este unul dintre puținele evenimente necontencioase dintr-o istorie tumultoasă, sfâșiată de dispute.

Deși Putin a încercat să oprească declinul forțelor armate rusești, cândva puternice, conflictul din Ucraina a ilustrat slăbiciunile armatei țării. Pierderile nu sunt raportate public, dar Ucraina spune că pierderile rusești sunt mai grave decât cele 15.000 de sovietici uciși în războiul sovieto-afgan din 1979-1989, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel