Ziua Sufleului de Ciocolată. Cum se prepară minunatul desert: Rețeta
Deşi sufleurile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un sufleu de ciocolată. Este timpul, deci, să sărbătorim şi să ne bucurăm de tot ceea ce are legătură cu acest desert delicios. Este Ziua Sufleului de Ciocolată! #ChocolateSouffleDay.
Deşi sufleurile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un sufleu de ciocolată. Este timpul, deci, să sărbătorim şi să ne bucurăm de tot ceea ce are legătură cu acest desert delicios, este Ziua Sufleului de Ciocolată! #ChocolateSouffleDay.
Un sufleu este un preparat culinar alcătuit dintr-un aluat moale (graţie albuşurilor bătute spumă), la care se pot adăuga fructe, brânză şi, de ce nu, ciocolată. Nimeni nu cunoaşte istoria exactă a acestui fel de mâncare, deoarece există, probabil, de când există ouăle, făina şi laptele. Şi cu toate acestea, se crede că ideea şi reţeta originală pentru sufleu ar fi apărut într-o carte de reţete numită "Le Cuisinier Moderne" (1742), scrisă de francezul Vincent La Chappelle, un bucătar al celebrei Madame de Pompadour, una dintre amantele lui Ludovic al XV-lea, scrie Agerpres.
A durat mai mulţi ani, însă sufleul a fost preluat în cele din urmă de un alt bucătar francez, Antoine Beauvilliers, la începutul anilor 1800. În cartea sa numită "L'Art du cuisinier" şi publicată în 1814, Beauvilliers a descris cum anume se realizează acest preparat delicios. Cel mai faimos nume în ceea ce priveşte prepararea sufleului este însă bucătarul francez Marie-Antoine Careme, căruia i se atribuie nu doar perfecţionarea sufleului, ci şi crearea versiunii tradiţionale a bonetei de bucătar.
Ce înseamnă "soufflé"
Probabil că, la origine, sufleurile nu erau atât de dulci precum se pregătesc în prezent, mai ales deoarece se preparau adesea cu ingrediente sărate, cum ar fi brânza, ierburile sau chiar rinichii de viţel. Este posibil ca unele versiuni de desert să fi inclus coaja de lămâie sau alte fructe, dar cu siguranţă ciocolata nu se afla printre ele.
Termenul de "soufflé" provine din cuvântul francez "souffler", care înseamnă literalmente "a sufla", "a umfla" sau "a se umfla", un mod încântător de a descrie ceea ce se întâmplă atunci când sufleul este pus la cuptor! Potrivit Cărţii Recordurilor, cel mai mare sufleu preparat vreodată a fost la Nablus, în Palestina. Acesta măsura 243 de metri lungime şi cântărea peste 3.800 de kilograme. Cel mai scump sufleu vândut vreodată în comerţ a fost realizat la New York din ouă de prepeliţă şi caviar. În 2016, acest preparat, flambat cu coniac Hennessy şi decorat cu foiţă de aur, a fost vândut pentru suma de 2.500 de dolari.
Rețeta "Sufleu de ciocolată"
Ingrediente
- 100 g ciocolată neagră
- 70 g zahăr alb
- 130 ml lapte
- 30 g făină
- 5 g sare
- 30 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
- 85 g albușuri
- 50 g gălbenușuri
- 15 ml esență de vanilie
Cum se prepară
Separat de celelalte ingrediente, tapetăm cu unt și zahăr 2 vase ramequin mai mari sau 4 mici. Se amestecă cu grijă făina cu sarea și untul. Într-o oală, încălzim laptele și 55 de grame de zahăr, până aproape de punctul de fierbere. Se adaugă compoziția de făină și unt, până compoziția devine omogenă. Se oprește focul și imediat se adaugă ciocolata, amestecând până se topește. Se adaugă gălbenușurile și esența de vanilie și se amestecă bine, potrivit retete.unica.ro.
Separat, se bat albușurile și restul de zahăr, până se obține o spumă tare. A venit vremea combinării celor două compoziții. În baza de ciocolată se amestecă inițial câteva linguri de spumă de albuș.
Ulterior, restul de spumă de albușuri se încorporează treptat, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări foarte ușoare, pentru a nu elimina bulele de aer.
Se umplu vasele tapetate anterior până la margine și se dau la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 13 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News