Ziua persoanelor singure şi a pasionaţilor de origami
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ziua persoanelor singure a fost instituită în China în anii 1990 şi este o parte importantă a culturii chineze moderne, dar a ajuns să fie sărbătorită în multe locuri din întreaga lume.

Mulţi oameni se întristează din cauză că sunt singuri, însă a fi singur înseamnă că te poţi concentra pe tine însuţi. A ne arăta mândri de a fi singuri este un lucru care ar trebui sărbătorit şi exact asta este ceea ce fac oamenii din China.

Ziua Singles Day (#SinglesDay) a luat naştere la Universitatea Nanjing în anii 1990 ca o sărbătoare pentru persoanele singure. Data corespunde cu patru "unu" (11.11), reprezentând patru persoane singure. Iniţial a fost numită Ziua burlacilor pentru că patru tineri, studenţi, au decis ca în această zi să sărbătorească ideea de a fi singur.

Aceasta s-a răspândit în diferite universităţi şi, în cele din urmă, în cultura de masă, evoluând în timp ca fiind ceva de care se pot bucura atât bărbaţii, cât şi femeile.

De asociată cu singurătatea, sărbătoarea serveşte ca pretext de a participa la întâlniri şi petreceri şi de a socializa şi a devenit, de asemenea, una dintre cele mai populare zile de cumpărături din China.

Tot în Asia se mai crede că persoanele singure, având, evident, mai mult timp liber, au îndeletniciri artistice minuţioase cum ar fi... origami. Tot astăzi se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a origami.

Ziua mondială a origami

Origami, care provine din cuvintele japoneze ori, care înseamnă pliere, şi kami, care înseamnă hârtie, a luat naştere în Japonia în secolul al VI-lea. Pentru o perioadă lungă de timp, această artă a fost rezervată ceremoniilor religioase. Însă până în secolul al XVII-lea, origami a devenit o practică obişnuită în societatea japoneză şi a fost folosit în scopuri decorative şi ceremoniale.

În ultimii ani, origami a devenit popular, în întreaga lume apărând societăţi şi concursuri de origami.

În mod tradiţional, origami presupune doar plierea hârtiei şi nu poate include utilizarea vreunei foarfeci sau a vreunui cuţit. În prezent, însă, artiştii de origami nu fac nicio distincţie între sculpturile realizate doar prin plierea hârtiei şi kirigami - o variantă de origami care creează modele prin tăierea şi lipirea hârtiei.

Ziua mondială a origami (#WorldOrigamiDay, #InternationalOrigamiDay), sărbătorită la 11 noiembrie, are o semnificaţie aparte în Japonia unde s-a creat o tradiţie de a împături o mie de cocori în scopuri caritabile şi ca simbol al păcii.

Această tradiţie a pornit de la experienţa unei fetiţe, Sadako Sasaki, care a făcut leucemie la 10 ani după ce bomba atomică a fost lansată asupra oraşului său Hiroshima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce se afla în spital, ea a auzit că o persoană bolnavă care împătureşte 1000 de cocori de hârtie se va însănătoşi curând, aşa că a decis să facă acest lucru. Sadako a reuşit să împăturească doar 644 de cocori de hârtie înainte de a se stinge. Dar oameni din întreaga lume i-au auzit povestea şi au fost inspiraţi. Ei s-au unit pentru a construi Monumentul Copiilor pentru Pace din Hiroshima. Până în prezent, copii din întreaga lume trimit cocori de hârtie pentru a fi puşi la monument în onoarea lui Sadako. Datorită acestei poveşti, răbdarea şi atenţia la detalii inerente artei de a împături hârtia au ajuns să simbolizeze pacea, vindecare şi speranţa în întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel