Ziua Naţională a Chinei. Tânăr grav rănit în protestele de la Hong Kong
Un tânăr în vârstă de 18 ani a fost grav rănit în Hong Kong după ce poliţia a folosit muniţie împotriva unui grup de manifestanţi în cursul unor proteste anti-guvernamentale care au avut loc marţi cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze, relatează dpa.
Violenţe au izbucnit în Hong Kong în timp ce protestatari s-au confruntat cu poliţia cu prilejul celei de-a 70-a aniversări de regim comunist în China. Cel puţin 51 de persoane au fost rănite, între care tânărul, şi un alt protestatar se află de asemenea în stare gravă începând de marţi seară, a anunţat conducerea spitalului din Hong Kong.
Poliţiştii au considerat că se afla în pericol atunci când au fost înconjuraţi de protestatari la o manifestaţie în Tseun Wan, potrivit unui responsabil al poliţiei locale, Yolanda Yu, situaţie care a determinat un ofiţer de poliţie să folosească muniţie împotriva unui grup de protestatari aflaţi la o distanţă mică. Yolanda Yu a declarat că a fost de-a dreptul sfâşietor faptul că protestatarul a fost rănit după ce a fost împuşcat în umăr, potrivit unor imagini care apar într-un videoclip postat pe Facebook.
Ministrul de externe britanic Dominic Raab a calificat utilizarea muniţiei drept un act disproporţionat şi a avertizat că aceasta ar putea creşte tensiunea în teritoriul chinez. Cu toate că nu există scuză pentru violenţă, utilizarea muniţiei reale este un act disproporţionat şi riscă doar să inflameze situaţia, a spus el. Marea Britanie a retrocedat Hong Kong-ul sub controlul Chinei în 1997 după mai mult de 150 de ani de regim colonial.
Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat. După mai multe săptămâni de proteste, şefa executivului local Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală. Fosta colonie britanică este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News