Ziua Muzeului Cotroceni. Expoziţia de colaje 'Bucureşti, oraşul în matricea otoman-orientală', vernisată
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Expoziţia de colaje 'Bucureşti, oraşul în matricea otoman-orientală', realizată de arhitectul Dan Lăcătuş, a fost vernisată miercuri în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Proiectul expoziţional, curatoriat de conf. dr. Cătălin D. Constantin şi ing. arh. Ionel Motoc, urmăreşte evidenţierea evoluţiilor arhitectonice ale Bucureştiului, a influenţelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice iniţială impusă istoric şi cultural de către conjunctura politică a Balcanilor Evului Mediu.

'Lucrez în Bucureşti de mai mulţi ani în domeniul restaurării monumentelor istorice cu pasiune, cu drag de acest oraş şi de acest loc. (...) Bucureştiul nu este un oraş simplu, este un oraş labirintic, un oraş greu încercat şi de aceea am gândit să fac acest concept într-o provocare de a arunca o cheie (numele meu e Lăcătuş, aşa că trebuie să dau o cheie), o cheie sentimentală, o sinteză spirituală. Am încercat izul ştiinţific şi prea academic să îl las deoparte şi să mă las condus de bucuria de a redescoperi, prin tehnica colajului, aceste imagini extraordinare despre trecutul şi prezentul oraşului nostru.Oraşul se chinuie de fiecare dată să ascundă ce are şi să arate mereu altceva. Orice străin care vizitează oraşul întreabă de multe ori:

'De fapt care este oraşul vostru?'. (...) Am avut şansa să fim un Bizanţ după Bizanţ şi în modestia, dar minunăţia bijuteriilor bisericilor noastre de ev mediu am reuşit să le păstrăm într-atât încât le-am ascuns după alte cartiere, după alte blocuri (...) şi, după marile încercări, oraşul ăsta supravieţuieşte şi renaşte ca o pasăre Phoenix', a declarat Dan Lăcătuş. El a afirmat că a realizat exponatele 'aşa cum se fac - cu dragoste şi cu bucuria de a le oferi'. Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, a precizat că expoziţia este prezentată la Bucureşti într-o zi specială, în care muzeul celebrează 28 de ani de la momentul înfiinţării sale printr-o hotărâre de guvern, pe 10 iulie 1991'.

Expoziţia s-a aflat anterior la Istanbul, iar în România este prezentată în premieră. Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor i-a felicitat pe toţi cei care fac Muzeul Naţional Cotroceni 'să trăiască în fiecare zi pentru public, pentru cultura română'. 'Aş vrea să spun 'La mulţi ani!' Muzeului Cotroceni, să-i felicit pe toţi cei care îl fac să trăiască în fiecare zi pentru public, pentru cultura română. (...) Muzeul Cotroceni este o construcţie instituţională care şi-a dovedit viabilitatea şi, din punctul meu de vedere, ca şi consilier specializat al preşedintelui Klaus Werner Iohannis pe domeniul cultural, vreau să vă urez din partea Administraţiei, din partea domnului preşedinte, mulţi ani frumoşi alături de public şi pentru publicul care deja vă iubeşte', a transmis Sergiu Nistor. Expoziţia 'Bucureşti, oraşul în matricea otoman-orientală' va putea fi vizitată până pe 31 august.

Ziua Muzeului Naţional Cotroceni a debutat cu o serie de tururi ghidate gratuite, a continuat cu vernisajul expoziţiei de colaje 'Bucureşti, oraşul în matricea otoman-orientală' şi s-a încheiat cu un concert al violoncelistului Adrian Naidin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel