Data publicării:
Ziua muncii fără muncitori. Situație bizară observată de comuniști încă de pe vremea lui Ceaușescu, valabilă și azi de 1 mai
1 mai, ziua internațională a muncii era un eveniment important înainte de 1989. Partidul Comunist Român organiza evenimente care proslăveau regimul și alimentau cultul personalității dictatorului Nicolae Ceaușescu, prezent la evenimente pe care azi le mai întâlnim în Coreea de Nord, pe stadioane arhipline.
În cadrul emisiunii „Nod în Papură”, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre 1 mai și importanța zilei respective înainte de Revoluția din 1989.
Vorbind despre 1 mai în zilele noastre, Vâlcu a remarcat că se sărbătorește ziua muncii, dar nu mai există muncitori. Profesorul Alfred Bulai a completat, amintind de un paradox pe care comuniștii l-au observat încă dinainte de 1989: 1 Mai se sărbătorește prin ... liber.
„1 mai e o sărbătoare universală, dar sărbătorită doar de comuniști. Într-o societate în care nu prea se muncește, noi serbăm ziua muncii. Comuniștii au observat la un moment dat această chestiune: Serbăm ziua muncii prin liber”, a precizat Bulai.
Val Vâlcu l-a completat adăugând că în SUA lucrurile stau total diferit.
„În America, am fost o singură dată, am stat câteva zile, dar s-a întâmplat să fiu de ziua muncii care la ei e undeva la final de august sau început de septembrie. Americanii au oricum puține zile libere, acolo se muncește nu glumă.
Dar ei anulau taxele, TVA-ul etc, doar în ziua respectivă. În anii 1990 țin minte că am luat o cămașă de acolo cu doar câțiva dolari. Ajunsese după scăderile de taxe la doar câțiva dolari. E o altă formă de sărbătorire a zilei muncii”, a precizat jurnalistul Val Vâlcu.
Emisiunea integrală „Nod în Papură”:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News