Ziua Morților. Ce fac credincioșii în această zi. Tradiție și istorie
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Noaptea de 1 noiembrie are o semnificație în cultura creștină,  cimitirele fiind din plin luminate de către cei care aduc un omagiu celor trecuți dincolo. Ziua Morţilor, sau Ziua Luminației, aşa cum este cunoscută, în popor,este  un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani, cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş se transformă într-un loc luminat ca ziua.

Calendarul catolic, amintește de Luminaţia, care se mai numeşte și Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Ea a fost adoptată în secolul al VI-lea de biserica catolică şi se sărbătorea iniţial în 13 mai. Papa Grigore al VI-lea a decis în anul 835 mutarea sărbătorii la începutul iernii.

Deşi, la origine, este o sărbatoare catolică, occidentală, a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici, luterani, calvini, unitarieni sau protestanţi). 

Familii curata mormintele celor dragi si le decoreaza cu flori, cadouri si lumanari. La casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor mortilor din familie, fiind oferite feluri de mancare si fructe preferate ale raposatilor, impreuna cu lucrurile personale ale acestora. Acest obicei se numeste ofrenda sau pomana.

Ziua Morţilor, versus Halloween

Ziua Morților  nu ar trebui sa fie infricosatoare, ci sfânta. Este o zi in care toti cei care au pierdut persoane dragi si le amintesc cu drag. Se presupune a fi o zi sfanta, in care spiritele care vin pe pamant sunt binevenite si amintite. Se crede ca daca spiritele coborate pe pament nu sunt multumite de pomenile facute pentru cei decedati, acestea se intorc nefericite, fara binecuvantarea familiei. Prin urmare, multi oameni urmeaza ritualurile acestui festival cu mare seriozitate. Mult timp si multi bani se cheltuiesc pe decoratii si pomenile facute pentru a satisface sufletele mortilor. Se crede ca sufletele mortilor vor vizita altarul si vor consuma bunatatile. Desigur, alimentele nu sunt cu adevarat mancate, ci esenta este consumata de catre spirite. Aceeasi mancare este apoi consumata de catre toti membrii familiei.

Citește și: HALLOWEEN: Istorie și tradiții. De ce Biserica este împotriva sărăbătorii

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. Ziua Morţilor nu ar trebui să fie înfricoşătoare, ci sfântă. Este o zi în care toţi cei care au pierdut persoane apropiate şi le amintesc cu drag.

Pentru alții, această dată înseamnă însă ceva mult mai lumesc și mai vesel – adică Sărbătoarea de Halloween, cea care aduce veșnimte și măști ciudate – vrăjitoare, fantome, dovleci, focuri, dulciuri, petreceri și farse. Halloweenul mai este cunoscut ca All Hallow Even, adică ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor.

Moşii de toamnă, sărbătoriți de ortodocși, pe 5 noiembrie

Biserica Ortodoxă a rânduit, în prima săptămână a lunii noiembrie,  pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă". În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase, din care nu trebuie să lipsească coliva şi vinul.

[citeste si]

Tradiţia creştină spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învredniceşte pe cel care le împlineşte cu harul de care are nevoie şi cu toate cele care îi sunt de folos. În acelaşi timp, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel