Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: În România, tot mai mulți oameni sunt atenți la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice și aleg să devină prosumatori
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. 

"Ziua Mondială a Mediului contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător și constituie un imbold menit să mobilizeze cetățenii pentru a acționa în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversității și pentru a combate poluarea aerului, a solului și a apei. Protejarea mediului este de o importanță crucială pentru sănătate și pentru calitatea vieții noastre.

Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic. Estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri și în mări din întreaga lume. Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriașe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitațiilor. Soluțiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conștientizarea problemei, pe educație, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale și pe promovarea economiei circulare.

Prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în 2040. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice și tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic.

Introducerea Sistemului de Garanție-Returnare pentru Ambalaje la nivelul țării noastre începând cu 2023 va genera un comportament individual mai responsabil și va susține economia circulară a plasticului.

Am înregistrat deja și o serie de progrese în ceea ce privește protecția mediului. În România, tot mai mulți oameni sunt atenți la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice și aleg să devină prosumatori, adică simultan producători și consumatori, de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic național mai sărac în dioxid de carbon.

Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorități locale, organizații neguvernamentale și școli au în vedere tematici legate de mediu și au condus la înființarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deșeurilor ori la monitorizarea constantă a calității mediului în multe comunități.

Toate acestea indică faptul că direcția în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă, iar eforturile noastre trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acțiunii de protejare a mediului. Provocările la adresa calității mediului înconjurător reclamă tratarea lor cu celeritate de către instituțiile publice, mediul economic și asociativ, precum și de către cetățeni. Împreună putem contribui eficient la limitarea poluării și la asigurarea dezvoltării durabile pentru generațiile prezente și viitoare!", transmite preşedintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel