Ziua Francofoniei. Mesajul președintelui: „România va continua demersurile pentru sprijinirea Francofoniei”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Marinas
WhatsApp
Mesajul președintelui Iohannis transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei: Limba şi cultura franceză reprezintă un liant puternic şi caracterizează Francofonia ca „un proiect de suflet” al României în relaţiile internaţionale. 
România va continua demersurile pentru sprijinirea Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii, afirmă preşedintele Klaus Iohannis. 

„România va continua demersurile sale în sprijinul Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii de astăzi. Cu acest gând, am decis să acord Înaltul Patronaj celei de a treia ediţii a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfăşura la Bucureşti în luna noiembrie a acestui an. Forumul va consemna angajamentul nostru pentru egalitatea de gen şi pentru combaterea discriminării”, a subliniat Iohannis în mesajul prezentat luni de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la evenimentul „Seara Francofoniei”, organizat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”. 

Şeful statului arată că limba şi cultura franceză reprezintă un liant puternic şi caracterizează Francofonia ca „un proiect de suflet” al României în relaţiile internaţionale. 

„România este profund dedicată Francofoniei, fapt confirmat de multitudinea de proiecte dedicate mişcării francofone în care ţara noastră s-a implicat în mod activ”, mai spune Iohannis în mesajul transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei. 

Programul de burse Eugen Ionescu, promotor al cercetării ştiinţifice în limba franceză la nivel internaţional

Preşedintele Iohannis arată că programul de burse doctorale şi post-doctorale 'Eugen Ionescu', lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, se constituie într-un important promotor al cercetării ştiinţifice în limba franceză la nivel internaţional, impulsionând schimburile academice. El menţionează că dinamica schimburilor la nivel universitar este susţinută şi de activitatea Biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est din Bucureşti, şi de apartenenţa României la Consiliul de Administraţie al acestei organizaţii. 

„În calitate de 'stat-far', România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european, conştientă de importanţa apartenenţei la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acţiunii de politică externă a României”, spune Iohannis, potrivit Agerpres, adăugând că Francofonia are o veche tradiţie în ţara noastră, ce îşi are originile în interacţiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată şi întărită, în prezent, de valorile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei - toleranţă, dialog, solidaritate. 

Ana Birchall, mesaj pe Facebook

„Astăzi sărbătorim o zi specială, Ziua internațională a Francofoniei și a limbii franceze. Prezența în lumea francofonă oferă României un atu în plan european, prietenia cu Franța, Belgia și Luxemburg fiindu-ne prețioase. Cele trei capitale ale Uniunii Europene - Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg - sunt toate orașe francofone.

Pentru România, considerată stat de referință al lumii francofone în Europa centrală și orientală, această zi oferă și prilejul rememorării contribuției excepționale a unor români la patrimoniul limbii franceze - contesa Anne de Noailles (prima femeie Comandor a Legiunii de Onoare), Tristan Tzara, Emil Cioran, Eugen Ionescu. Pe tărâmul limbii franceze a strălucit marele diplomat Nicolae Titulescu și nu degeaba marele romancier german Thomas Mann scria în memorile sale: „M-am întâlnit cu Titulescu pe plaja de la Cannes. Vorbea franceza mai bine decât mine” - un gând și pentru cei aproape 10.000 de profesori români de limbă franceză care reprezintă tot atâția ambasadori ai României în spațiul francofon”, a scris pe Facebook luni, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu.

Manifestări la Bucureşti de Ziua Francofoniei

Mai multe manifestări de diplomaţie publică au fost organizate la Bucureşti, pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei. 

Cu această ocazie, România s-a alăturat celorlalţi 83 de membri şi observatori ai OIF care marchează crearea Francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey. 

În context, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Mănoiu a participat la ceremonia de dezvelire a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte cofondator al Francofoniei instituţionale, ilustră personalitate politică şi culturală a Senegalului, eveniment desfăşurat în Piaţa Francofoniei, în prezenţa ministrului senegalez al culturii şi comunicaţiilor, Mbagnick Ndiaye, şi a reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, Hary Andriamboavonjy, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel