Ziua de vineri 13, zi cu ghinion. Realitate sau doar superstiție
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: DC News
FOTO: DC News
Este ziua de vineri 13 o zi cu ghinion? Ce stă în spatele acestei superstiții?

Pentru cei mai superstițioși ziua de vineri 13 poate să însemne o zi cu ghinion, însă nu există nicio bază științifică care să susțină acest lucru, fiind mai mult un mit cultural. 

Astfel, dacă în unele culturi, vineri 13 este o zi cu ghinion, în altele, cum ar fi culturile nordice această zi este considerată o zi cu noroc.

Mituri legate de vineri 13

Ziua de vineri 13 este asociată cu mai multe mituri și superstiții în diferite culturi din întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai cunoscute mituri legate de această zi:

Ghinionul zilei de vineri 13: Acesta este mitul cel mai răspândit, care sugerează că vineri 13 este o zi de ghinion și că evenimente rele se întâmplă mai frecvent în această zi. Unele persoane evită să înceapă noi proiecte sau călătorii în această zi.

Numărul 13: Numărul 13 în sine este considerat adesea de ghinion în multe culturi. Acesta este cunoscut sub numele de "triscaidecafobie" sau frica de numărul 13. De exemplu, multe clădiri de birouri și hoteluri evită să aibă etaje cu numărul 13 sau camere cu numărul 13.

Legătura cu evenimente istorice: Unul dintre miturile legate de vineri, 13 se bazează pe presupusa legătură cu evenimente istorice nefericite sau superstiții antice. De exemplu, unele persoane cred că vineri, 13 octombrie 1307 a fost ziua în care templierii au fost arestați în Franța.

Superstiții legate de oglinzi: Se spune că spargerea unei oglinzi în ziua de vineri, 13 aduce șapte ani de ghinion. Aceasta este o superstiție care implică, de asemenea, numărul 7, care este considerat norocos în multe culturi.

Ritualuri de purificare: În unele culturi, oamenii efectuează ritualuri de purificare sau aduc ofrande pentru a evita ghinionul în ziua de vineri, 13. Aceste rituale pot include aruncarea de sare peste umăr sau evitarea unor activități considerate a aduce ghinion.

În cele din urmă, credința în ghinionul zilei de vineri 13 este subiectivă și nu are nicio bază științifică. Este important să ne bazăm pe date și fapte concrete, nu pe superstiții sau credințe neîntemeiate, recomandă Chat GPT.

Citește și: Marți 13, zi nefastă. Cum ții ghinionul departe de tine în această zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel