Data actualizării:
Data publicării:

Ziua Antidrog. Gigel Lazăr, cifre care dau fiori: avertisment pentru Guvern

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României

Gigel Lazăr, preşedintele CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), a vorbit, pentru DC News, despre ceea ce se face şi, mai ales, ceea ce, din păcate, nu se face în România în ceea ce priveşte lupta împotriva consumului de droguri. 

Cu o zi înainte de marcarea Zilei Mondiale Antidrog - 26 iunie, Gigel Lazăr, preşedintele CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), trage un semnal de alarmă asupra efectelor grave pe care le are întârzierea aplicării unor politici şi programe publice în domeniu. Vorbim de un număr mare de consumatori de droguri în ţara noastră şi de faptul că, din păcate, se face prea puţin pentru ca tinerii în special să conştientizeze riscurile şi să fie puşi în gardă cu privire la efectele catastrofale pe care le poate avea o rătăcire de moment sau curiozitatea de a încerca.

"Mâine e Ziua Mondială Antidrog care este marcată cam în toate ţările membre ale ONU cu foarte multe evenimente. Din păcate, în România, la ora aceasta, CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului) a luat decizia, comparativ cu anul trecut, când au fost în Săptămâna antidrog 60.000 de gălăţeni participanţi, să nu organizeze niciun eveniment, ca formă de protest la adresa Agenţiei Naţionale Antidrog care nu are, la ora aceasta, planul de acţiune 2017-2020 aprobat.

Asta ducând, de fapt, la o lipsă a legalităţii din punct de vedere guvernamental a acţiunilor administraţiilor publice locale şi centrale. Nu e un cadru legal nici de alocare de resurse financiare, nici de alocare de logistică, situaţie care se perpetuează de aproape un an şi jumătate. Mai mult decât atât, Programul de interes naţional 2015 – 2018  care ar fi trebuit să fie funcţional ca şi granturi începând cu anul 2015 a fost ca şi caiet de sarcini propus în aprilie 2018, condiţie în care ne întrebăm, pe bună dreptate, cine mai poate face proiecte serioase în perioada aprilie-decembrie, pentru că în 2018 programul se termină, iar resursa financiară merge înapoi la bugetul de stat.

Văzând aceste lucruri, ni se pare normal să nu ne mai implicăm excepţional mâine. Acesta este şi un mesaj pentru doamna ministru Carmen Dan să evalueze activitatea Agenţiei sub aspect managerial, iar ministerul să ofere un răspuns public mai ales pentru cei aproape un milion de părinţi care au copiii dependenţi de droguri, de ce Planul de acţiune 2017-2020 nu a fost aprobat de Guvern şi de ce Programul de interes naţional începe abia în aprilie 2018" , ne-a declarat Gigel Lazăr.

"În acest ritm, în câţiva ani putem declara cu toată responsabilitatea că, în România, lupta cu drogurile s-a pierdut"

"Mai este o problemă: faptul că studiul privind prevalenţele la consumul de droguri nu a cuprins toate zonele de consum ne determină să-l considerăm incomplet şi care nu reflectă realitatea privind consumul de droguri din România este un alt motiv pentru care ne manifestăm această formă de protest mut.

Din tot ceea ce avem ca şi informaţii apreciem în continuare un nivel de 10-11% consum pe  segmentul de vârstă 16-18 ani, şi 20-21% printre studenţi. Iar la nivel de populaţie generală pe 14-64 de ani, unde majoritatea sunt tineri, apreciem undeva spre 6,3%, faţă de 5,8% ale agenţiei. Toate cifrele sunt în creştere tocmai pe fondul inexistenţei unor politici naţionale coerente şi reale. […] CIADO chiar protestează mut de uimire că nu se face nimic, iar noi putem afirma că, în acest ritm, în câţiva ani putem declara cu toată responsabilitatea că, în România, lupta cu drogurile s-a pierdut", afirmă preşedintele CIADO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel