Data publicării:

Zilele Festivalului Internațional de jazz

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Naiul, folclorul românesc și muzica clasică, pe cea mai veche scenă de jazz din Bruxelles

Alegeri prezidentiale 2024

Institutul cultural român Bruxelles în colaborare cu Forumul cultural austriac din Bruxelles organizează concertul Classic meets Jazz meets Folk susținut de Andreea Chira (nai) și Adrian Gaspar (pian) - Duo Gaspar la clubul de jazz Archiduc din Bruxelles, în 20 aprilie 2017.

Ideea proiectului Classic meets Jazz meets Folk este de a reliefa diferite stiluri muzicale interpretate la nai şi pian. Muzica clasică, jazzul şi folclorul prezintă naiul modern şi pun în valoare virtuozitatea artistei și calităţile sale tehnico-interpretative.

Programul concertului cuprinde lucrări de Claude Debussy, J.S. Bach ,Vladimir Cosma, Grigoraş Dinicu, cântece tradiționale românești și din Balcani, precum și lucrări binecunoscute din repertoriul internațional. 

Revenim cu mare plăcere la Bruxelles, această minunată capitală europeană și excelent carreffour al jazz-ului european! Este o onoare și o șansă extraordinară ca în turneul european să aducem clasicul, jazz-ul și folk-ul sub o singură cupolă bruxelleză, cea a prestigiosului club de jazz Archiduc, unde Nat King Cole a cântat odinioară. Mulțumim ICR Bruxelles și Forumului cultural european Bruxelles pentru susținere și colaborare“, au declarat Andreea Chira și Adrian Gaspar pentru ICR Bruxelles.       

Andreea Chira, născută în Bucureşti, provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început studiul naiului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“, în clasa profesorului Cornel Pană. În 2011 s-a stabilit la Viena și a continuat studiile la Universitatea din oraş, secţia Muzicologie. Andreea Chira a susţinut concerte în Austria, Belgia, Cehia, Corea, Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Serbia și Turcia. În producţiile muzicale Hundertwasser şi Sisi – die Seele einer Kaiserin, tănâra naistă a colaborat cu muzicieni austrieci şi a avut reprezentaţii în Pygmalion Theater, Staatstheater Bamberg, Freistadt şi Schweinfurt.

Adrian Gaspar este un tânăr pianist, compozitor şi aranjor activ în domeniile jazz, clasic, gipsy şi world music. Călător prin diferitele sfere sonore, Adrian Gaspar urmează invariabil calea lui individuală şi leagă în muzica sa diferitele culturi și genuri muzicale. De-a lungul carierei a concertat alături de numeroşi muzicieni de renume precum: Thomas Ganch (Mnozil Brass), Alegre Correa, Lucian Nagy, Oscar Anatoli, Martin Lubenov, Georg Breinschmid, Franz Hautzinger, Tom Reinbrecht, Klaus Dickbauer, Robert Bachner, Nicolas Simon, TheodoreCoresi, Jose Arean, Wauwau Adler, Diknu Schneeberger. 

Concertul face parte din turneul european al duo-ului în Austria, Belgia, Germania, Italia și Spania și beneficiază de susținerea Institutului cultural românpentru promovarea artiștilor și compozitorilor români.

 

“RAMONA HORVATH & FRIENDS

(w670)

Ramona Horvath

Joi, 27 aprilie 2017, ora 19:30, în Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris – reședința ambasadorului român în Franța, Primăria Municipiului București prin creartCentrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național “George Enescu” și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român din Paris, Liga Studenților Români în Străinătate – Filiala Franța și Clubul Franco-Român din Paris, prezintă o seară de jazz cu Ramona Horvath & Friends.

După succesul înregistrat de prezentarea albumului “XS Bird” pe scena Ateneului Român (București, 2015), album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2016), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, alături de partenerii săi, și-a dorit să prezinte acest album și la Paris cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului (30 aprilie). Astfel, în cadrul elegant oferit de Sala Bizantină va avea loc o seară de jazz cu Ramona Horvath și câțiva dintre muzicienii prieteni și colaboratorii săi: contrabasistul Nicolas Regeau, bateristul Philippe Soirat și un invitat surpriză. Cu aceasta ocazie pianista de jazz Ramona Horvath va interpreta piese de pe albumul “XS Bird” și va prezenta în avanpremieră noul său proiect.

În deschiderea evenimentului desfășurat sub patronajul UNESCO International Jazz Day vor vorbi domnul Claude Carrière, președintele de onoare al  Academiei de Jazz din Franța și domnul Mihai Stan, președintele Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură. 

Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București ca și pianist concertist în muzică clasică, iar în prezent este unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical.

A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului Jancy Korossy, împreuna cu care a concertat pe cele mai importante scene europene. De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul “Dor de acasă”, album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009).

Ramona Horvath trăiește în Franța, unde își continuă cariera de pianist de jazz. Ramona este o prezență foarte activă pe scena de jazz pariziană, recent putând fi ascultată în festivaluri precum: Jazz sur Seine, Pianissimo, Jazz au Coeur etc.. Pianista conduce de asemenea un trio de jazz (pian, contrabas și tobe), trio care în 2015 a înregistrat și produs în Franța primul lor album “XS Bird” (Black & Blue, 2015), album ce a primit premiul pentru "Cel mai bun album de jazz al anului" în cadrul Galei Premiilor de Jazz (România, 2016).

Pianistul Lucian Ban şi violistul Mat Maneri - Transylvanian Concert

(w670)

Lucian Ban și Mat Maneri

De la tradiție la avangardă, de la Enescu la blues, de la doină la muzica microtonală și compoziții de jazz modern, Transylvanian Concert este un album aclamat de publicaţii internaţionale precum New York Times şi The Guardian.

Transylvanian Concert - European Tour 2017 îi aduce pe scena ARCUB pe unii dintre cei mai activi şi actuali muzicieni de jazz ai momentului: pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban şi celebrul violist american Mat Maneri, joi 27 aprilie, ora 19.30la ARCUB – Gabroveni.

După colaborarea în cadrul proiectului Enesco Re-Imagined (2009), pianistul Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, lansează în 2013, la legendara casă de discuri ECM Records, Transylvanian Concert – album ce câștigă elogiile presei majore din lume și aduce consacrarea internațională pentru muzicianul de origine română.

În cadrul turneului european 2017 (Roma, Veneția, Stockholm, Londra, Valencia, Bucureşti) vor prezenta și piese de pe urmatorul album: doine și cântece inspirate din folclorul românesc, blues & spirituals, compoziții  proprii, totul trecut prin filtrul jazzului modern și al tradiției muzicii de cameră. Originalitatea și intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni sunt comentate de presa internațională: 

New York Times

“Un album minunat și nelinistit ce relevă pasiunea celor doi muzicieni pentru mister”

The Guardian

“Transylvanian Concert are propria frumusețe melancolică dar și o neînfrânată exuberanță”

Mat Maneri (violă)

Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri a redefinit, pe parcursul unei cariere de peste un sfert de secol, rolul și vocea violei și vioarei în jazz și muzica improvizată și este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporan. Născut în Brooklyn în 1969, Mat Maneri și-a câștigat o reputație internațională de unul dintre cei mai originali muzicieni ai generației sale, lăudat pentru vocea extrem de individuală, pentru mariajul pe care l-a realizat între jazz și muzica microtonală și pentru colaborările sale cu unele dintre numele majore ale muzicii secolului XXI – Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motian. Celebra revistă  All About Jazz  îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola”. 

Lucian Ban (pian) 

Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim sau Keith Jarrett (The Guardian), Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Declarat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „a name to watch”, pianistul și-a câștigat recunoașterea internațională grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, printre care Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor lui George Enescu și „Transylvanian Concert” cu care și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records în 2013. În 2016 Sunnyside Records editează al 2-lea album al grupului său ELEVATION „Songs from Afar”, apariție discografică ce aduce pentru prima oară unui muzician de origine română calificativul maxim de cinci stele în celebra revistă americană Downbeat Magazine. 

Youtube video image

ARTIST IN RESIDENCE

Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”,  programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi  prezentate în premieră pe scena ARCUB. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. 

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel