Data actualizării:
Data publicării:

Zilele libere şi boala cauzată de muncă. Otrava pe care o luăm: Nu are vindecare

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

În România este o plăcere să muncești. Ai destule zile libere încât să te simți ca în vacanță. Și totuși, dacă abia aștepți să ai weekenduri prelungite înseamnă că nu ai ce căuta la actualul tău loc de muncă. Vestea bună este că anunțuri de angajare sunt destule și, dacă ești bun, nu vei avea nicio problemă în a-ți găsi un job care să te satisfacă. Despre otrava și boala din titlu, aflați la finalul articolului.

Dar haideți să o luăm pe rând. În 2017 au fost stabilite 14 zile pentru sărbători publice și religioase cu două zile mai mult față de anul trecut. Unii vor spune că-s puține. Eu zic că-s destule.

În ianuarie, pe 1 și 2, oamenii au stat acasă. A mai fost chef și de Sfântul Ion. Așadar, oamenii au început să muncească, în adevăratul sens al cuvântului, undeva după 10 ianuarie. Apoi a venit februarie, lună scurtă, cu Valentine's Day, care ne-a făcut, din nou, să ne gândim la inimioare și la orice altceva decât la muncă. Patrioții, pe 24 februarie, au sărbătorit Dragobetele.

În martie nu au fost zile libere, dar cine are chef de muncă în săptămâna 1 - 8? Toată lumea și-a pus în piept mărțișoare și a alergat cu ghiocei în mână. A urmat, pe 25, Buna Vestire.

Paștele a picat pe data de 16 aprilie. Oamenii au avut liber pe 17, dar haideți să fim serioși. Cam de la începutul lunii, nimeni nu se mai gândea la muncă. Nici nu se poate altfel dacă am fost înconjurați de iepurași, ouă roșii, cozonaci, drob etc. Până ne-am revenim din dezmăț, pentru că nu prea cred că mai avea timp nimeni de vreo rugăciune de Paște, au mai trecut câteva zile și... surpriză, a venit 1 mai, adică Ziua Muncii. Paradoxal, da, Ziua Muncii, pentru că am mai avut o zi liberă. Am mers la mare, la munte, am făcut grătare. Ne-am întors la muncă, dar am stat tot cu gândul la mici încă vreo câteva zile. A urmat Înălțarea Domnului.

Pe 1 iunie a fost Ziua Copilului, altă zi liberă. Apoi, de 4 și 5 iunie, oamenii s-au bucurat de alte două zile libere, de Rusalii. În iulie, am chefuit de Sfântul Ilie și am început să dam startul concediilor. Am ținut-o tot așa până în septembrie, cu precizarea că între timp a fost o zi liberă, pe 15 august - Adomirea Maicii Domnului. Pe 8 septembrie a fost Nașterea Maicii Domnului.

În jurul datei de 17 noiembrie, lumea s-a gândit doar la Black Friday, iar la o pauză mică de la muncă.

Acum urmează 30 noiembrie și Sfântul Andrei, bineînțeles avem zi liberă. Pe 1 Decembrie nu se muncește și oricum începe cea mai simpatică lună - vine Moș Nicolae, pregătim Secret Santa, punem cadouțele sub brad și vine Crăciunul cu alte două zile libere. Tot să trăiești în România, țara minivacanțelor! Să mai spună cineva că nu e bine.

Iubire de politician

Politicienii ne iubesc. Și nu doar că ne dau zile libere în ani electorali, ci sunt darnici și când vine vorba de punți. Adică dacă în alte țări joi este zi liberă, nimeni nu dă liber și vineri. Oamenii merg la muncă, nu și în România, unde aceste punți sunt deja o tradiție. Niciun guvern nu a avut curajul să rupă "datina". Chiar și tehnocrații, marii apărători ai bugetului, ai performanței, s-au aliniat tradiției. De exemplu, românii au beneficiat de o minivacanță de cinci zile, de 1 Decembrie, și pe vremea Guvernului Cioloș. Executivul a aprobat, la acel moment, o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie se stabilise ca zi liberă. Rămâne de văzut ce zile libere vor mai inventa politicienii în anii care urmează.

Dar dincolo de toate astea, cred că să trăiești doar în vacanțe, în weekenduri și de sărbătorile legale trebuie să fie foarte trist. Vă plângeți că lumea este de rahat și le spuneți colegilor că jobul este prost și abia așteptați să vă luați lumea în cap de parcă ați avea curaj să o faceți. Vă treziți la 06:00 doar pentru că sună ceasul, dar habar nu aveți de ce l-ați pus. Am dezvoltat subiectul AICI. Încercați să trăiți și în intervalul luni - vineri între orele 08:00 - 16:00. Veți scăpa de stres îmbinând utilul cu plăcutul. Sau găsiți un loc de muncă unde să vă bucurați și de job, dar și de zile libere.

Închei cu un citat al lui Florin Grozea de la Hi-Q: "Dacă te bucuri că ai weekend liber prelungit, înseamnă că nu-ți place serviciul tău, nu-ți place munca ta, organizația și/sau colegii. Atunci chiar ai o mare problemă, iar problema ta nu este că nu ai destule concedii, ci că nu trăiești de luni până vineri în locul potrivit. Iar asta e otravă, o boală care nu are vindecare cu încă o zi liberă, ci cu oprirea consumului de otravă! Dar ce-ți pasă ție? Salariul curge, ca o recompensă parșivă care acoperă legal ingerarea otrăvii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel