Ziarişti interceptaţi. Şi cercetaţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
srs
srs

Cei 27 de jurnalisti din presa scrisa si audiovizuala din Romania, printre care ma numar, care au fost supusi abuziv unei supravegheri, invocandu-se pericolul pe care il prezinta pentru siguranta nationala, devin in aceste zile obiective de cercetare penala. Pentru fel de fel de motive. Sau, mai bine spus, de pretexte. Fara nicio exceptie, acestia sunt cei care se exprima mai critic si mai convingator la adresa Guvernului Boc dar si in raport cu prestatia prezidentiala. Cum au ajuns ei pericol pentru siguranta nationala, de ce mandatul de supraveghere a acestora este abuziv, de fapt ilegal, si care este motivul declansarii impotriva lor, sub diverse pretexte, a unor investigatii de natura penala?

Motivul este convingerea Presedintelui Traian Basescu si a consilierului prezidential in probleme de siguranta nationala, Iulian Fota, ca demersurile jurnalistice chiar pot pune in pericol siguranta nationala. De aici si pana la includerea jurnalistilor ca tinte in strategia de aparare nu a mai fost decat un pas. Pasul a fost facut. Reactia organizatiilor de media din tara si din strainatate, dar si a oficialilor Uniunii Europene a fost prompta si destul de taioasa. Pentru ca ceea ce intentiona Presedintia Romaniei era fara precedent in lume. Dar, la inceput, Presedintele Traian Basescu a fost convins ca poate trece prin Parlament, in aceasta forma, Strategia. Devansand acest moment, el a dat dispozitie ca ziaristii sa fie interceptati si urmariti.

A survenit uriasul scandal WikiLeaks, care parea ca-i da apa la moara sefului statului. De vreme ce, initial, reactia autoritatilor americane a fost foarte dura. Dar, in scurt timp, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a ajuns sa fie mai mult aplaudat decat hulit, chiar si in Statele Unite. Al doilea element care trebuie luat in calcul, atunci cand vorbim de schimbarea de macaz in ceea ce-i priveste pe cei 27 de jurnalisti, este precedentul creat prin castigarea primului proces impotriva SRI, pentru interceptari ilegale, facute tot din dispozitia sefului statului in calitatea sa de presedinte CSAT.

Citeşte mai deprate pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel