Ziarist pakistanez, arestat pentru opinii online
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Pakistan
Pakistan
UN jurnalist pakistanez a fost arestat pentru că ironiza frecvent pe Facebook guvernul. 

Jurnalistul pakistanez Azhar-ul Haq Wahid este arestat de cinci zile pentru opinii "antistatale" publicate online, a declarat marţi avocatul său agenţiei France Presse, scrie Agerpres. 

Wahid, care lucra la o televiziune şi un ziar de circulaţie redusă, ironiza frecvent pe Facebook guvernul pakistanez. De exemplu, el l-a numit "animal de companie" al armatei pe un ministru care şi-a exprimat sprijinul pentru militari. În ianuarie, jurnalistul a afirmat că regretă anularea condamnării la moarte a fostului şef al statului, generalul Pervez Musharraf, considerând că a fost vorba de o "bătaie de joc" la adresa Constituţiei.

Ancheta oficială a poliției 

Ancheta poliţiei a consemnat oficial, potrivit unei copii obţinute de AFP, "conţinut antistatal şi defăimător împotriva unor funcţionari şi a unor departamente de stat".

Wahid a fost reţinut joia trecută la Lahore, în estul Pakistanului, şi de atunci este ţinut în arest. O instanţă ar putea decide miercuri eliberarea sa pe cauţiune, a declarat avocatul, care susţine că arestarea "urmăreşte doar ameninţarea libertăţii presei, deja supusă unei cenzuri flagrante în ultimii trei ani în Pakistan".

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RFF) afirmă că jurnalistul ar putea fi condamnat la închisoare până la trei ani.

Şeful biroului pentru Asia-Pacific al RFF, Daniel Bastard, a apreciat într-un comunicat că este vorba de "o nouă tentativă de intimidare a ziariştilor" şi a cerut justiţiei pakistaneze să retragă acuzaţiile şi să îl elibereze imediat pe Wahid.

Presa se plânge de cenzură 

AFP consemnează că presa din Pakistan se plânge de cenzură şi de presiuni tot mai mari, în special online, după ce premierul Imran Khan - despre care opoziţia susţine că a fost adus la putere de armată - a câştigat alegerile din 2018.

În octombrie anul trecut, autorităţile pakistaneze i-au interzis intrarea în ţară autorului unui raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor care denunţase intimidările şi restricţia informaţiilor impuse presei de armată "în mod discret, dar eficient".

Întrebat în iulie 2019, la Washington, despre libertatea presei în Pakistan, Khan a dat asigurări că ţara sa are "una dintre cele mai libere prese din lume" şi că afirmaţiile despre restricţii sunt "o glumă". RFF a calificat răspunsul drept "indecent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel