Zi ISTORICĂ în Golful Persic. A fost semnat acordul de „solidaritate și stabilitate”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Liderii din Golf s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru summit-ul anual, pe fondul unei detensionări în disputa de lungă durată dintre Quatar și un bloc de state condus de Arabia Saudită.

În urmă cu o zi, un ministru kuwaitan a declarat că Arabia Saudită și Qatar sunt de acord să deschidă spațiul aerian, frontiera terestră și maritimă (mai multe detalii AICI). Egiptul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită și Bahrainul au acuzat Doha că, printre altele, oferea susținere grupurilor  teroriste și era prea aproape de Iran, acuzații pe care Qatarul le-a negat în mod constant.

În timp ce decizia saudită marchează o etapă majoră în rezolvarea crizei din Golf, calea către reconciliere deplină este departe de a fi garantată. Ruptura dintre Abu Dhabi și Doha a fost cea mai profundă, Emiratele Arabe Unite și Qatar fiind într-o disonanță totală din punct de vedere ideologic.

Moment istoric, s-a semnat acordul de „solidaritate și stabilitate”

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat că statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au convenit asupra unui acord de „solidaritate și stabilitate” pentru a pune capăt disputelor diplomatice de trei ani cu Qatar, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel