Urmărește emisiunea live
Zi importantă pentru văduve
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
La nivel mondial, la 23 iunie este marcată Ziua internațională a văduvelor, pentru a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a sensibiliza populația în vederea ajutării acestora și a copiilor lor.

În țările aflate în curs de dezvoltare, problemele femeilor văduve sunt legate de sărăcie, analfabetism, maladia HIV/SIDA, conflicte și nedreptate socială, abuz și violență, în timp ce în țările mai dezvoltate, problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale și trăiesc adesea în nesiguranță, fără îngrijire medicală sau condiții de lucru adecvate, așa cum arată și site-urile theloombafoundation.org și existaviatadupadoliu.ro.

Ziua internațională a văduvelor a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite, la 21 decembrie 2010, cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale, după ce fusese lansată, în anul 2005, de Fundația Loomba din Marea Britanie. Data aleasă semnifică ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundației, a rămas văduvă.

Pentru a descrie situația văduvelor din întreaga lume, fundația a prezentat, în iunie 2010, Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie și sufereau de stigmatizare socială și de privare economică.

Număr record de văduve la nivel mondial

În anul 2015, se estima că există, în întreaga lume, potrivit surselor amintite, peste 250 de milioane de văduve și peste 500 de milioane de copii care suferă prin stigmatizare, discriminare și sărăcie, din cauză că și-au pierdut soțul, respectiv tatăl.

În România, anual, peste 40.000 de femei își pierd partenerul de viață, iar peste 5.000 au în îngrijire copii minori. Din anul 2011, în țara noastră a luat ființă Asociația "Există viață după doliu!", o asociație caritabilă ce reunește peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viață. Aceasta oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare și terapie pentru adulți și copii. În cei peste patru ani de existență, Asociația a sprijinit zeci de familii aflate în situație de criză — venituri mici, datorii, etc.

Asociația a marcat, în 2015, pentru prima dată în România, Ziua internațională a văduvelor, printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel