Data actualizării:
Data publicării:

Zi decisivă pentru Ioana Băsescu și Elena Udrea: Se așteaptă decizia definitivă de la Curtea Supremă. Procurorii au cerut pedepse maxime

Autor: Elena Didila | Categorie: Politica
WhatsApp
Ioana Băsescu. Sursa: Agerpres
Ioana Băsescu. Sursa: Agerpres
Procesul în care sunt judecate Ioana Băsescu și Elena Udrea, în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, durează de șase ani. 

După trei amânări, astăzi judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) urmează să se pronunțe în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toți inculpații din acest dosar, de asemenea, atât Elena Udrea cât și fiica cea mare a lui Traian Băsescu au mers pe strategii diferite pentru a scăpa de acest dosar, și anume: Ioana Băsescu a cerut achitarea pentru faptele de corupție de care este acuzată, în timp ce Elena Udrea a cerut încetarea procesului penal invocând prescrierea faptelor. 

Este foarte importantă decizia de astăzi care va fi emisă de Instanța Supremă pentru că este o decizie definitivă. Procesul lor a durat șase ani. Pe fond, Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare. 

Pedepsele date de Curtea de Apel Bucureşti

Elena Udrea şi Ioana Băsescu sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009 când ar fi strâns fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.

În 2021, o decizie a Curții de Apel Bucureşti o condamna pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani.  La rândul ei, Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. 

Procesul a durat 6 ani,  dosarul fiind trimis în instanță de către procurorii DNA în mai 2017.

Rechizitoriu

În rechizitoriul DNA se arată că ”în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel