Zi DECISIVĂ pentru Cîțu. Daniel Zamfir: Dacă nu face această mișcare, îl așteaptă o plângere penală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Daniel Zamfir FOTO AGERPRES
Daniel Zamfir FOTO AGERPRES
Senatorul Daniel Zamfir a arătat ce se va întâmpla dacă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va lipsi din nou la audierile din Parlament.

Senatorul Daniel Zamfir anunță că astăzi, la ora 14.00, la Comisia Economică a Senatului va fi audiat on-line, ministrul Finanțelor, Florin Cițu.

DC News: Care sunt așteptările dvs. cu privire la audierea ministrului Cîțu? Va răspunde la întrebările așteptate?

Este a 6-a oară când domnul ministru Cîțu este invitat la audieri să răspundă la mai multe întrebări legitime venite din partea oamenilor. Cea mai importantă este: Ce a făcut cu cei peste 125 miliarde împrumutați? Am decis să îl invităm, în regim online, în urma faptului că a secretizat o serie de documente ale Ministerului de Finanțe. Florin Cîțu a spus că acestea se află într-o anexă. Întrebat despre anexă, ni s-a răspuns că se lucrează la ea. Este fără precedent ce se întâmplă! Ministerul de Finanțe secretizează niște documente în alb! Abia acum urmează să le producă!  Sunt lucruri extrem de grave! Din punctul meu de vedere, nu trebuie tolerat astfel de comportament! a declarat senatorul Zamfir.

Ministrul Cîțu nu are niciun motiv să nu răspundă la aceste întrebări legitime decât dacă este de rea-credință! Dacă este de rea-credință încalcă Legea răspunderii ministeriale! Acolo se spune clar despre faptul că miniștri sunt obligați să dea informații Parlamentului în legătură cu ceea ce li se solicită. Din punctul meu de vedere, faptul că refuză, în mod sistematic, să dea explicații este infracțiune! a subliniat Zamfir.

Amendament la Legea răspunderii ministeriale pentru a stopa comportamentul lui Cîțu

Am inițiat un amendament pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială tocmai pentru că ministrul Cîțu a creat precedente care sunt profund neconstituționale! Refuză să vină în fața Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, deși, conform Constituției, Guvernul este obligat să dea explicații Parlamentului! Își permită să nu vină doar pentru că în Legea răspunderii ministeriale prevederile nu sunt extrem de clare. Prin urmare, pentru a stopa perpetuarea acestui comportament, care conduce la o lipsă totală de transparenţă prin evitarea controlului parlamentar, se impune completarea actualei legislaţii astfel încât prezenţa membrilor Guvernului la lucrările Camerei Deputaţilor/Senatului sau ale comisiilor permanente speciale şi de anchetă să fie garantat.

Potrivit amendamentului, legea privind responsabilitatea ministerială se completează cu lit. c, alineatul al doilea al art. 8: Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: c) refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată. a menționat Zamfir.

DC News: Cum veți proceda dacă nu se va prezenta și astăzi, pentru a 6-a oară, la audieri?

În cazul în care va lipsi și astăzi, pentru a 6-a oară, nu voi ezita să fac plângere penală pentru acest abuz grav în serviciu. Dacă se va întâmpla asta, să stabilească instanța dacă abaterile domnului Cîțu se încadrează în situația de abuz în serviciu. a concluzionat senatorul Daniel Zamfir, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel