Zero emisii pentru autoturisme și camionete în 2035
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Shimbări pe piaţa auto!

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035, obiectivul fiind de a accelera trecerea la vehiculele electrice şi combaterea schimbărilor climatice, transmite Agerpres.

Negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, care trebuie să aprobe noua legislaţie, precum şi Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

"Acest acord reprezintă o veste bună pentru şoferi ... maşinile noi cu emisii zero vor deveni mai ieftine, mai disponibile şi mai accesibile tuturor", a afirmat liderul negociatorilor de la Parlamentul European, Jan Huitema.

La rândul său, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat că acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor.

"Europa adoptă trecerea la mobilitatea cu zero emisii", a adăugat oficialul european.

Acordul include o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, faţă de nivelul din 2021, o ţintă mult mai ambiţioasă decât actualul obiectiv, care prevedea o reducere cu 37,5%. Noile vehicule comerciale trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, şi una cu 55% până în 2030.

Pe fondul sporirii presiunilor autorităţilor de reglementare, şeful brandului Volkswagen, Thomas Schaefer, a anunţat că din 2033 brandul va produce doar maşini electrice în Europa.

Poluarea, încă o problemă

Una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI va fi aceea de a atenua efectele negative ale transporturilor, precum gazele cu efect de seră, poluarea aerului şi zgomotul, păstrând în acelaşi timp aspectele pozitive ale mobilităţii. Una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI va fi aceea de a atenua efectele negative ale transporturilor, precum gazele cu efect de seră, poluarea aerului şi zgomotul, păstrând în acelaşi timp aspectele pozitive ale mobilităţii.

Deşi a scăzut în ultimele două decenii, poluarea aerului reprezintă încă o problemă majoră în multe domenii. „Standardele Euro” pentru vehicule nu au reuşit să reducă emisiile reale de NO2 la nivelurile prevăzute în legislaţie, deşi s-au realizat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte calitatea aerului în ansamblu.

Intensificarea transporturilor de mărfuri conduce, de asemenea, la degradarea calităţii aerului. Transportul de mărfuri a fost una dintre cauzele principale ale creşterii concentraţiilor de NO2. Intensificarea transportului maritim în ultimele două decenii a însemnat, de asemenea, că emisiile de oxizi de sulf care cauzează ploi acide au scăzut cu doar 14% din 1990, în ciuda îmbunătăţirilor majore în ceea ce priveşte eficienţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel