Ucraina rămâne fără echipamente militare și fără gaze. Zelenski, propune un ”summit mondial pentru pace”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
După nouă luni de la invazia rusă a țării sale, Zelenski revine cu un apel lansat țărilor G7.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat luni un  nou apel țărilor membre G7, cerând mai multă muniție și echipamente militare pentru a face față invaziei rușilor: "Ucraina are nevoie de tancuri moderne", de "artilerie, tunuri şi obuze", precum şi de "rachete cu rază lungă de acţiune", a menţionat preşedintele Zelenski la reuniunea G7, prin videoconferinţă, potrivit Agerpres. 

Pe lângă echipament militar, Zelenski mai face referire și la necesarul energetic: Ucraina are nevoie de "aproximativ două miliarde de metri cubi" de gaz suplimentar pentru a trece iarna, după ce Rusia a deteriorat considerabil infrastructura energetică a ţării în ultimii ani.

"Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a determinat să folosim mai mult gaz decât ne-am aşteptat. Şi de aceea avem nevoie de un sprijin suplimentar, în această iarnă. Vorbim despre un volum de aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz care trebuie achiziţionat suplimentar", a spus el în discursul difuzat prin videoconferinţă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus de asemenea ţărilor G7 un "summit mondial pentru pace".

"Propun să convocăm un summit special - summit-ul mondial pentru pace - pentru a decide cum şi când putem pune în aplicare punctele formulei de pace ucrainene", a spus Zelenski, cerând Rusiei "să-şi retragă trupele din Ucraina" înainte de Crăciun pentru "a asigura o încetare durabilă a ostilităţilor".

Zelenski, apel la Joe Biden

Potrivit publicației Ukrinform, Președintele Ucrainei, a avut un apel telefonic cu președintele american, Joe Biden, întocmai pentru a coordona pozițiile înaintea summitului Grupului G7.

Președintele Ucrainei și-a exprimat recunoștința omologului american pentru un alt pachet de ajutor pentru apărare care fusese anunțat vinerea trecută, precum și pentru sprijinul consecvent al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pentru conducerea în consolidarea eforturilor internaționale de contracarare a agresiunii ruse.

Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina dorește să obțină pacea și a atras atenția asupra importanței consolidării eforturilor internaționale pentru atingerea acestui obiectiv.

În acest scop, în cadrul summitului G20, președintele Ucrainei a prezentat Formula pentru pace, care prevede 10 pași de importanță critică, a căror implementare va face posibilă oprirea războiului.

Președintele ucrainean și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru apărarea și asistența financiară fără precedent oferită de Statele Unite Ucrainei. ”Ajută nu numai să reușim pe câmpul de luptă, ci și să menținem stabilitatea economiei națiunii noastre”, se arată în raport.

Șeful statului a informat despre consecințele terorii rachetelor rusești, care a dus la distrugerea a aproximativ 50% din infrastructura energetică ucraineană.

În acest sens, Zelenski a lăudat ajutorul alocat de Statele Unite pentru reconstrucția sistemului energetic al Ucrainei. El și-a exprimat speranța pentru aprofundarea în continuare a cooperării în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel