Zelensky despre rachetele care au lovit Polonia: Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Specialiştii ucraineni vor participa la investigarea căderii rachetelor în Polonia, spune Zelensky.

Experții ucraineni vor participa la ancheta privind circumstanțele căderii rachetelor în Polonia, a declarat joi președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, vorbind la conferința Bloomberg New Economy Forum, relatează Euromaidan.

”Ieri am primit confirmarea că specialiștii noștri vor participa la anchetă. Până la finalizarea anchetei, nu putem spune cu exactitate ce rachete sau ce piese au căzut pe teritoriul Poloniei. Dar am văzut imagini cu diametrul găurii. Nu ar putea fi doar rămășițele sistemelor antirachetă”, a spus Zelensky.

”Toată lumea ar trebui să înțeleagă că aproape 100 de rachete au fost trase în acea zi. Sunt recunoscător lumii pentru sprijinirea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană. Nu este prima dată când părți ale unei rachete rusești cad pe teritoriul unei alte țări”, a spus Zelensky.

”Nu știu exact ce s-a întâmplat de data asta, 100%. Nici lumea nu știe 100%. Sunt sigur că a fost o rachetă rusească. Suntem recunoscători că nu suntem învinovățiți pentru că luptăm cu rachete rusești pe teritoriul nostru”, a adăugat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Analiză: Mesajul NATO către Kiev ar fi: Vă dăm arme, dar nu vom merge la război

Criza rachetelor din Polonia a stârnit temeri. Imediat, ieri a existat o teamă larg răspândită că se va apropia punctul de cotitură mult temut al conflictului ucrainean și că războiul se află în pragul unei extinderi foarte periculoase pentru NATO și, în consecință, pentru întreaga lume.

Și, în schimb, gestionarea întregii afaceri s-a bazat pe cea mai mare prudență, până la punctul în care, într-un final, Alianța Atlantică pare să fi transmis Kievului un mesaj clar și definitiv: ne pare rău, vom continua să vă sprijinim cu arme, dar nu avem nicio intenție să mergem la război alături de tine.

Așa cum s-a întâmplat adesea în ultimele luni, declarațiile lui Volodymyr Zelensky au fost inflamatorii, scrie Europa Today.

Președintele a cerut întotdeauna ajutor Occidentului și nu este un secret că și-ar dori ca NATO să se alăture Ucrainei în război în mod deschis. Dar de data aceasta a mers poate prea departe, chiar și pentru gusturile aliaților săi.

"Astăzi s-a întâmplat ceva despre care am avertizat de mult. Teroarea nu se limitează la granițele noastre. Rachetele rusești au lovit Polonia", iar aceasta este "o escaladare semnificativă, este timpul să acționăm", a fost prima declarație a președintelui Zelensky.

Cuvintele sale au fost imediat urmate de cele ale ministrului său de Externe.

”Un răspuns colectiv la acțiunile rusești trebuie să fie dur și bazat pe principii”, a spus Dmytro Kuleba, care a cerut ”un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acțiuni comune, care vor forța Rusia să schimbe cursul asupra escaladării, oferind Ucrainei un sistem modern aeronave”.

Când Moscova a asigurat că racheta nu a fost lansată de trupele sale, Kuleba a vorbit chiar despre o ”teorie a conspirației”, cerând tuturor ”să nu urmeze propaganda rusă sau să-și amplifice mesajele”.

Cu toate acestea, este greu de crezut că el și Zelensky nu știau că racheta care s-a prăbușit în Polonia era de fapt a lor. Dar la cererile lor clare de implicare în NATO, Occidentul a răspuns de la bun început cu prudență absolută și chiar și Polonia, țara bombardată și care se numără printre șoimii Europei în ceea ce privește răspunsul pe care să-l dea Rusiei lui Vladimir Putin nu a menționat imediat despre infamul Articolul 5, cel care impune militarilor NATO să meargă la război, și până la urmă nici măcar articolul 4 mai moderat, cel care cere un summit de urgență. 

Chiar și Statele Unite ale Americii i-au spus imediat Kievului că este potrivit să reducă tonul. ”Este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia”, a spus imediat Joe Biden. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel