Zelensky a aprobat interzicerea organizațiilor religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Guvernul ucrainean va prezenta un proiect de lege care va interzice organizațiile religioase afiliate Rusiei.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a semnat un ordin prin care se autorizează decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare (NSDC) privind măsuri restrictive împotriva reprezentanților organizațiilor religioase presupuse legate de Rusia pentru a proteja securitatea națională, a anunțat vineri biroul președintelui, potrivit Almayadeen.

”A se pune în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 1 decembrie 2022 cu privire la anumite aspecte ale activităților organizațiilor religioase din Ucraina și aplicarea măsurilor economice speciale și a altor măsuri restrictive personale (sancțiuni)”, prevede ordinul.

Lista organizațiilor sancționate nu a fost încă dezvăluită, însă documentul prevede că Guvernul ucrainean va prezenta un proiect de lege care interzice organizațiile religioase presupuse ”afiliate centrelor de influență din Federația Rusă”.

Potrivit decretului, Serviciul de Securitate al Ucrainei, poliția și alte departamente de aplicare a legii au primit ordin să consolideze măsurile care vizează identificarea și contracararea ”activității de subminare” desfășurate de serviciile secrete ruse în mediul religios al Ucrainei.

Oleksiy Honcharenko, membru al partidului fostului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că partidul său a depus deja un proiect de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse și a afiliaților acesteia în Ucraina.

Honcharenko a explicat că dacă proiectul de lege ar fi adoptat, toate contractele de închiriere a bisericilor, catedralelor și altor monumente cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei vor fi anulate.

La rândul său, Biserica Ortodoxă Ucraineană a spus că a respectat întotdeauna legea ucraineană, potrivit publicației online Strana.ua.

"Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a desfășurat întotdeauna activitățile în conformitate cu legislația ucraineană. Rapoartele publice privind inspecțiile multiple ale bisericilor și mănăstirilor sale confirmă absența unor condiții prealabile pentru acuzațiile referitoare la securitatea națională", a spus un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucraineane.

La 1 decembrie, Zelensky a anunțat că ”independența spirituală” va fi garantată și toate organizațiile religioase afiliate Rusiei vor fi interzise pentru a le elimina oportunitățile ”de a manipula ucrainenii și de a slăbi Ucraina din interior”.

Citește și:

Zelensky despre rachetele care au lovit Polonia: Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească

xperții ucraineni vor participa la ancheta privind circumstanțele căderii rachetelor în Polonia, a declarat joi președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, vorbind la conferința Bloomberg New Economy Forum, relatează Euromaidan.

”Ieri am primit confirmarea că specialiștii noștri vor participa la anchetă. Până la finalizarea anchetei, nu putem spune cu exactitate ce rachete sau ce piese au căzut pe teritoriul Poloniei. Dar am văzut imagini cu diametrul găurii. Nu ar putea fi doar rămășițele sistemelor antirachetă”, a spus Zelensky.

”Toată lumea ar trebui să înțeleagă că aproape 100 de rachete au fost trase în acea zi. Sunt recunoscător lumii pentru sprijinirea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană. Nu este prima dată când părți ale unei rachete rusești cad pe teritoriul unei alte țări”, a spus Zelensky.

”Nu știu exact ce s-a întâmplat de data asta, 100%. Nici lumea nu știe 100%. Sunt sigur că a fost o rachetă rusească. Suntem recunoscători că nu suntem învinovățiți pentru că luptăm cu rachete rusești pe teritoriul nostru”, a adăugat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel