Data publicării:

Zelenski: Un armistițiu ar aduce beneficii doar lui Putin

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un fost general NATO prezice un armistițiu în Ucraina în 2023. "Acela va fi momentul pentru negociere" / Foto: Pixabay, de ELG21
Un fost general NATO prezice un armistițiu în Ucraina în 2023. "Acela va fi momentul pentru negociere" / Foto: Pixabay, de ELG21
Ucraina respinge un armistițiu în urma apelului Papei pentru "Curajul Steagului Alb".

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a respins ferm ideea unui armistițiu în urma remarcilor recente ale Papei Francisc, care îndemna Ucraina să arate "curajul steagului alb" și să caute o soluție negociată la conflictul generat de invazia în forță a Rusiei, notează Pravda.

Într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM TV, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele consecințe ale unui armistițiu. A argumentat că o astfel de mișcare ar oferi președintelui rus Vladimir Putin o pauză mult așteptată, permițându-i să-și revigoreze capacitățile militare și să pregătească noi recruți.

"Pentru Putin, un armistițiu ar fi ca o gură de aer proaspăt. Acesta nu ar fi [pace] negociere, ci o modalitate de a-și restabili capacitatea de luptă a armatei și de a pregăti tinerii recruți", a declarat Președintele Zelenski cu fermitate.

Mai mult, Zelenski și-a exprimat temerile că un armistițiu ar putea facilita în mod inadvertent producția de muniții a Rusiei. A indicat descoperirea unor grenade și rachete nord-coreene în zona de conflict, sugerând că Rusia ar putea întâmpina dificultăți în aprovizionarea cu anumite tipuri de armament.

Cu toate acestea, Președintele Ucrainei a exprimat susținerea pentru un plan de pace cuprinzător care ar putea fi elaborat în cadrul Sumitului pentru Pace desfășurat în Elveția. A propus ca țările care susțin acest plan să-l prezinte ulterior reprezentanților Federației Ruse.

Contextul acestei controverse se află într-un interviu acordat de Papa Francisc în februarie, în care a sugerat inițial că Ucraina ar trebui să arate "curajul steagului alb" și să se angajeze în negocieri cu Rusia. Vaticanul a clarificat ulterior intențiile Papei, accentuând apelul său pentru un armistițiu și reluarea negocierilor, nu pentru capitularea Ucrainei.

Declarația Papei Francisc a stârnit critici ample, cu ministrul polonez de externe Radosław Sikorski cerând Papei să solicite retragerea forțelor de ocupație ruse din Ucraina. Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a subliniat că responsabilitatea pentru pace se află în mod clar în mâinile lui Vladimir Putin, președintele rus care continuă să ducă războiul.

În replică la sugestia Papei, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a afirmat identitatea națiunii, declarând: "Steagul Ucrainei este galben și albastru, nu alb." Această respingere hotărâtă subliniază determinarea Ucrainei de a urma o cale a negocierilor fără a compromite suveranitatea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel