Zelenski speră să poarte convorbiri directe cu Xi Jinping despre conflictul din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski speră să poarte convorbiri directe cu Xi Jinping despre conflictul din Ucraina
Zelenski speră să poarte convorbiri directe cu Xi Jinping despre conflictul din Ucraina
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori să poarte convorbiri directe cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, privind conflictul din Ucraina şi solicită Chinei să influenţeze operaţiunea militară a Rusiei. 

"Aş dori să discut direct cu liderul chinez. Am avut o convorbire cu preşedintele Xi Jinping în urmă cu un an" - a declarat preşedintele ucrainean, într-un interviu publicat, joi, de "South China Morning Post" din Hong Kong, adăugând că la vremea aceea liderul chinez a vorbit cu căldură despre relaţiile bilaterale. Potrivit afirmaţiilor acestuia, după 24 februarie, Kievul a cerut oficial negocieri cu Beijingul.

"Dar nu am purtat discuţii cu China, deşi cred că ar fi fost util"

"Dar nu am purtat discuţii cu China, deşi cred că ar fi fost util" - a spus Zelenski. Preşedintele ucrainean a mai spus că China este "un stat foarte puternic, cu o economie puternică, aşa că poate influenţa Rusia din punct de vedere politic şi economic".

Zelenski şi-a exprimat opinia că, fără piaţa chineză, Rusia s-ar simţi într-o izolare economică completă. În acelaşi timp, şeful statului ucrainean şi-a exprimat înţelegerea în privinţa dorinţei Beijingului de a menţine o atitudine "echilibrată" faţă de evenimentele din Ucraina.

"Desigur, mi-aş dori foarte mult ca China să-şi reconsidere atitudinea faţă de Federaţia Rusă" - a adăugat preşedintele Ucrainei. Întrebat dacă ar saluta ajutorul Beijingului la reconstruirea infrastructurii distruse a ţării sale, Zelenski a răspuns că speră că "China, afacerile chineze" şi "întreaga lume" vor contribui la acest proces.

Amintim că, după 24 februarie, China s-a abţinut să condamne operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina. Beijingul şi-a exprimat opinia că Occidentul a jucat un rol important în incitarea în Ucraina la ostilitatea faţă de Rusia şi în conflictul dintre cele două ţări, scrie Rador.

Citește și - UE pregăteşte un ajutor financiar de 8 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.

Liderii statelor G7 au convenit în luna mai un alt ajutor financiar pentru Ucraina, de 9,5 miliarde de dolari, fonduri oferite în special de SUA. Germania a contribuit la acel ajutor cu un miliard de euro.

Germania va contribui şi la noul pachet de ajutor european, dar alte state din UE, precum Franţa sau Italia, nu şi-au manifestat deocamdată această disponibilitate şi Berlinul se află în contact cu statele UE şi cu Comisia Europeană asupra acestei chestiuni, mai afirmă sursa citată.

Ajutorul preconizat va fi destinat susţinerii bugetului Ucrainei, în timp ce ajutorul militar, umanitar şi de reconstrucţie urmează să fie finanţat din alte surse, potrivit reprezentantului guvernului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Fost preşedinte ucrainean: Putin ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel